Pro vnuky jsem děťulda. Jakože jsem děda a Ťulda, usmívá se spokojeně Otakar Brousek ml.

9. listopad 2022

Za jeho jméno se obvykle dává slůvko „mladší“. Aby si ho nepletli s jeho otcem, kterému přezdívali Ťulda. „Některá divadla už to nepoužívají. Jsem prostě Otakar Brousek,“ uvádí to herec na pravou míru. Čekal úspěch filmu Okupace? O čem vypráví film Děti Nagana? Co se naučil od velkých herců? Pamatuje si dobře texty písniček? Co ho čeká v nejbližší době?

Říkají mu mladší, přestože je už dědečkem. „Jsem pro vnuky děťulda. Jakože jsem děda a Ťulda. Je to tak vžité. Když jsem nastupoval v roce 1990 do Divadla ABC, tak mě ředitel představoval souboru a nemohl si vzpomenout na mé jméno. Tak řekl: No, je to Ťulda,“ směje se herec při vzpomínce.

Když začínal s herectvím, jeho táta mu prý držel palce. „Nikdy jsme si neradili. Byli jsme dva kolegové na jevišti. Když upozorňoval, tak jemně. Neměl jsem pocit, že bych se ho měl bát. Bylo to krásné.“

V Divadle na Vinohradech dnes sedí na jeho židli. „Viktor Preiss jednou vzpomínal, jak táta sedával. Otočil si židli ke stěně, odpočíval a občas si i zdřímnul. Všiml jsem si, že je tam na zdi umakart a dostal nápad. Sedl jsem si na jeho místo a řekl Viktorovi, aby na něj fixou obkreslil mojí siluetu. Pak přimaloval vlasy a dvě bradičky. Takže táta tam teď s námi pořád sedí,“ uzavírá herec Otakar Brousek ml.   

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související