Pro Libuši Švormovou je šanson srdeční záležitostí

23. únor 2012

Hostem Dvojky s datem 23. února 2012 byla herečka, dabérka a srdcem také šansonierka Libuše Švormová.

Libuše Švormová je dáma, která si svým umem vydobyla respekt v oboru, kterým je herectví. Původní profesí je ovšem grafička a až v 18letech se rozhodla, že svůj život plně zasvětí divadlu. Zpodobnila stovky rolí ve filmech, na divadle, v rozhlase i v dabingu. Naprosto nezaměnitelný je totiž především její hlas, který lze bezpečně rozpoznat už po několika vyřčených slabikách. Nejčastěji jej spojujeme se slavnou filmovou postavou Angeliky, v podání herečky Michèle Mercierové.

Libuše Švormová je neustále aktivní herečka

Podíváme-li se ovšem na výčet současných rolí L. Švormové uvidíme, že ani poslední dobou nezahálí. Spatřit jsme ji mohli např. v seriálech Život na zámku, Pojišťovna štěstí, Hraběnky, Vyprávěj, či Cukrárna. Aktuálně můžeme L. Švormovou vidět ve filmu Školní výlet, který měl svou premiéru včera v pražské Lucerně: „Osobně jsem film viděla poprvé v Lázních Bělohrad, kde jsme také natáčeli a získali skvělé podmínky pro filmování. Ohlasy jsou zatím, řekla bych, vesměs dobré, ale poprvé jsem snímek viděla ve společnosti diváků právě včera při premiéře. Film je o stárnutí a především o užívání si soumračných dní života.“ V hlavních rolích účinkuje plejáda skvělých herců, kteří si dokáží udělat legraci z často zaběhnutých klišé, které jsou připisovány na adresu seniorů. Hlavní moto filmu je „Nepřestávejte věřit svým snům, láska je tu napořád“.

Šanson jako celoživotní vášeň

Víte, že L. Švormová je také šansoniérka? Měli jsme možnost vyslechnout si její hlas v písni Slzy nejsou vítány: „Trochu trnu, co si o mě pomyslí kolegové, ale zpívala jsem pouze v rámci filmové role, takže mi to snad prominou.“ Právě se šansonem je herečka pevně spojena již delší dobu, díky seskupení Šanson - věc veřejná: „Střídavě v tomto pořadu vystupuji s Iljou Rackem a pouze mluvím, recitujeme básničky. Za 25 let co vystupujeme jsem zažila mj. Ljubu Hermanovou, Alenu Havlíčkovou a především Rudolfa Pellara, který byl vynikajícím šansoniérem. Šanson je pro mě opravdovou srdeční záležitostí.“

Libuše Švormová

Dnes večer jako Ms. Higgins

„Bach to je chleba a Mozart chleba s máslem“. To říkával otec L. Švormové, který byl velkým ctitelem klasické hudby a možná právě díky němu neměla nikdy k hudbě daleko: „Na operu jsem hlas bohužel neměla, ale v Městských divadlech pražských jsme se zpěvu věnovali více a snažili se divákům představovat hudební hry. I když to nebyly vysloveně muzikály.“ Právě v Městských divadlech pražských prožila L. Švormová neuvěřitelných 36 let, a přestože je v současnosti na volné noze, jde z role do role. Dnes večer např. vystupuje jako madam Higginsová v „nejslavnějším muzikálu všech dob“ My Fair Lady, který poprvé ve své historii uvádí Divadlo Na Fidlovačce: „Inscenace mě usvědčuje v tom, že lidé mají hudební vstupy stále v oblibě, i když už je podle mě musí znát nazpaměť.“

Celý rozhovor Evy Kvasničkové a Libuše Švormové si určitě poslechněte v audiozáznamu. (Najdete jej na začátku článku.)

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.