Příběhy „vysloužilých“ pěstounek

9. duben 2016

Když si ke třem vlastním brali dalších šest dětí, vůbec neřešili, co bude, až jednou pěstounská péče skončí. Příběhy jejich dětí sice mají vesměs dobrý konec, ale snadné roky to rozhodně nebyly. V závěru téhle cesty na ně ale čekal pocit prázdného hnízda a nový úkol: najít si v 50 letech práci.

Paní Jarmila je původní profesí učitelka. Když byla pěstounkou, vystudovala ještě arteterapii. Vysokoškolské vzdělání jí ale automaticky žádnou dobrou práci nepřineslo. Vyzkoušela toho hodně. Nejkurióznější byl asi úklid biologického odpadu na klinice plastické chirurgie. Ale všechno to byly spíš přivýdělky než opravdová práce.

„Vím, že tohle je problém i mnoha dalších pěstounek. Za ta dlouhá léta, co jsme byly doma, jsme ztratily svou odbornost, chybí nám praxe a na trh práce vstupujeme v tom nejhorším věku. Někdo to řeší tak, že si vezme další děti do pěstounské péče, ale já už jsem na to neměla sílu,“ říká Jarmila v dokumentu.

Šance na práci se po 50 zmenšují

Pěstounská péče není ve většině případů jen radost z dětí, ale i mnoho stresů a problémů, které se leckdy podepíší i na zdravotním stavu pěstounek. Ale popravdě řečeno, i kdyby se na trhu práce objevily svěží, plné sil a s bohatou praxí, po 50 se jejich šance na slušné zaměstnání snižují tak jako tak.

Illustrační foto

Psychologové radí, aby ženy v domácnosti rozvíjely své koníčky, našly si čas na sebe a měly jednou na čem stavět. Ale takovými radami se vždycky řídit nemůžete. „Je to určitě důležité, myslet na sebe,“ potvrzuje Jarmila. „Ale často to nejde. Děti potřebují spoustu času. Provoz velké pěstounské rodiny je náročný.“

Pro pěstouny před důchodem chybí podpora

Jarmila nakonec našla práci, která ji těší. Ale má to háček: „Doprovázím teď pěstounské rodiny, takže mohu využít svoje vlastní zkušenosti. Jediný problém je v tom, že mě taková práce jen těžko uživí.“

Illustrační foto

V dřívějších dobách odcházely ženy do důchodu o hodně dřív než dnes. Zvlášť když měly více dětí. Většina pěstounek tehdy podobné starosti nepocítila, protože po ukončení pěstounské péče z nich byly důchodkyně. Dnes sice společnost pěstounské rodiny podporuje, ale na „vysloužilé“ pěstounky se trochu zapomnělo.

Cyklus Dobrá vůle poslouchejte každou sobotu od 18:30. Záznamy pořadu najdete po odvysílání v Archivu pořadů.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio