Příběhy slavných: Karel Höger

4. květen 2015

Poznáte ho na první poslech. Hercem se ale podle maminky stát neměl. Vzpomínky z vlastního zápisníku Karla Högera čte Jaroslav Someš. Pozor! Vysíláme v novém čase od 9:40!

Narodil se 17. června 1909. Mateřština Karla Högera, jeho měkký melodický hlas, nikdy nezapřela rodáka z Brněnského Králova Pole. Moravská výslovnost protáhlých samohlásek k němu prostě patřila.

„Pochybná existence“

Byl posledním ze 13 dětí. Když se narodil, tatínkovi bylo 66 let. Maminka byla o 25 let mladší. Otec zemřel, když Karlovi bylo 14. Na žádost maminky zvyklé starat se jen o rodinu, se vzdal „pochybné existence“ herce, vystudoval učitelství a učil dva roky na brněnských vesnických školách.

Přece herec

Ale bylo to silnější než on. Během vojny začal studovat herectví na konzervatoři v Brně. První profesionální hereckou smlouvu získal v roce 1932. Bylo to angažmá v činohře Zemského divadla v Brně, kde nakonec hrál 8 let. A v roce 1940 se stal hvězdou pražského Národního divadla. Začal filmovat.

Poslední roli už nedohrál

Högrovo herectví patřilo všem, od nejmenších až po nejstarší. Svou poslední velkou roli ale už neodehrál. Zemřel 4. května 1977, na začátku natáčení seriálu Nemocnice na kraji města.

Původně jeho roli primáře Sovy dostal Ladislav Chudík, který musel Högerem natočené scény přetočit. Říkalo se, že příčinou odchodu Karla Högera byla normalizace a Anticharta.

Karel Höger byl veliký, světový herec,“ vzpomínal na něj Jan Werich. „Mezinárodní umělec, který patřil mezinárodní kultuře, mezinárodnímu Mistrovství. Udělal toho strašně moc, a tím se taky uštval. Ale on ten národ obepnul od dětí, kterým vyprávěl pohádky až po starý lidi, kterým hrál českou klasiku.“

Účinkuje: Jaroslav Someš
Scénář a režie: Robert Tamchyna
Technická spolupráce: Štěpán Linhart a Jan Šrajer
Vyrobeno v roce 2012

Poslouchejte od pondělí 4. do pátku 8. května. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: Robert Tamchyna , lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.