Příběh "Jak šel Honza do světa" je vítězem březnové pohádkové ankety

27. březen 2013

Poslední březnovou neděli nabízíme posluchačům Dvojky příběh J. Š. Baara, který dostal nejvíce vašich hlasů v anketě o Pohádku měsíce.

Jindřich Šimon Baar spojil své dílo především s Chodskem, proto v jeho pohádkách zaznívá chodské nářečí a objevují se v nich typické rázovité postavy z tohoto kraje. Takový je i Honza, trochu prosťáček, trochu vykutálený chasník, který svoji nedůvtipnost spíš předstírá. Jednoho dne se vydá z rodného Klenčí do světa, aby dokázal velikou věc, aby uzdravil nemocnou princeznu. A ono se mu to podaří! K vyléčení nepoužije žádné medikamenty ani zázračné masti, ale obyčejný proutek, kterým vyžene princezně z těla lenost a rozmazlenost. Pak sbalí pár zlaťáků jako odměnu a hajdy domů. Jenže ponížená princezna nemůže Honzovi to neveselé kurýrování zapomenout, a tak má chasník zanedlouho v patách královské pronásledovatele. Samozřejmě že se všechno nakonec šťastně skončí, a to přesně tam, kde to začalo: v malebném Klenčí pod Čechovem.
V rozhlasové pohádce z roku 1985, kterou uslyšíme po 13:00 hodině, účinkují např. Martin Zahálka, Ilona Vaňková, Jiří Samek a další.

Nezapomeňte, že si pořad můžete, po dobu jednoho týdne, poslechnout na našich stránkách.
Podrobnosti najdete ZDE.

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.