Příběh duchovního Vladimíra Petřeka, který zajišťoval spojení a denní péči o výsadkáře po atentátu na Heydricha

Zapsal se do historie tím, že v chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze ukrýval výsadkáře, kteří byli zapojeni do atentátu na Heydricha. V Rožnově pod Radhoštěm, kde byl jmenován čestným občanem, po něm pojmenovali jednu ze strání nad městem.

O životě Vladimíra Petřeka, pravoslavného duchovního původem z Rožnova pod Radhoštěm, si povídala redaktorka Markéta Macháčková s ředitelem Státního okresního archivu Vsetín Tomášem Baletkou.

Jak se Vladimír Petřek z katolické rodiny dostal k pravoslaví? Jak jeho žena a dcera unikly smrti? I to se dozvíte v reportáži o životě toho statečného muže.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.