Životní příběh kardinála Trochty, rodáka z Francovy Lhoty na Vsetínsku

Byl vězněn za protinacistický odboj, válku přežil, ale v 50. letech byl znovu uvězněn komunisty. Poslechněte si životní příběh kardinála Trochty.

Štěpán Maria kardinál Trochta se narodil 26. března 1905 ve Francově Lhotě na Vsetínsku. Byl to český katolický biskup a řeholník, jeden ze zakladatelů české provincie salesiánů. 

Velkou část svého života bohužel prožil ve vězení. Zatčen byl za války za podporu protinacistického odboje, vězněn pak byl v několika koncentračních táborech s doložkou “návrat nežádoucí”. Válku ale přežil, což ale nebyl konec jeho nelehkého osudu.

V roce 1947 se stal biskupem v Litoměřicích, v padesátých letech byl pak znovu uvězněn, tentokrát komunisty ve vykonstruovaném procesu. Propuštěn byl v roce 1960 na amnestii, byl ale stále pod dohledem StB. V roce 1969 ho papež Pavel VI. jmenoval kardinálem, jmenování bylo zveřejněno v roce 1973

Celoživotní strádání ve vězení mělo za následek, že Štěpán Trochta měl velmi podlomené zdraví. Zemřel 6. dubna 1974 ve věku 69 let a k jeho smrti velkou měrou přispěla návštěva opilého krajského církevního tajemníka Karla Dlabala.

O životě kardinála Štěpána Trochty si povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Petra Kopásková se spisovatelem Jiřím Mičkem.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.