Karel II. z Lichtensteinu – ctihodná a obdivuhodná osobnost, nebo ten, kdo pomáhal inkvizici?

Karel II. z Lichtensteinu – Castelcorna obnovil třicetiletou válkou zničený zámek v Kroměříži a založil Květnou zahradu. Na druhé straně nečinně přihlížel čarodějnickým procesům a vydal na hranici faráře Lautnera.

Čtěte také

Narodil se v Kladsku 8. dubna 1624 jako syn císařského generála Filipa Rudolfa, hraběte z Lichtensteinu, svobodného pána z Castelcorna. Karel II. z Lichtensteinu – Castelcorna byl v letech 1664 až 1695 olomouckým biskupem a krátce zastával také funkci zemského hejtmana na Moravě. Právě jemu vděčíme za dnešní podobu Arcibiskupského zámku a založení Květné zahrady, byl také významným mecenášem umění a zanechal po sobě bohatou zámeckou knihovnu a velkou sbírku obrazů, která čítala více než 1000 kusů.

Z pohledu historie se tento činorodý muž zkompromitoval roku 1680, kdy dal v takzvaných čarodějnických procesech souhlas s vyšetřováním šumperského katolického faráře Kryštofa Lautnera, který pak skončil na hranici.

Na podrobnosti ze života Karla II. z Lichtensteinu – Castelcorna, kterého podle historiků často sužovaly nemoci a měl i svou alchymistickou dílnu, se kurátora kroměřížských sbírek Miroslava Kindla zeptala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Andrea Kratinová.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související