„Prevence rakoviny by si zasloužila více pozornosti,“ říká Pavel Klener

11. květen 2012

Hostem magazínu Dvojky a moderátorky Stanislavy Lekešové byl dnes (11. května) po 11:00 významný český hematolog a onkolog, Pavel Klener.

Narodil se v Bratislavě, kde strávil 2 roky. Pak zakotvil v Praze na Malé straně. Bratr studoval medicínu, zatímco on se zajímal o dějiny umění. „Bavila mě také chemie a rodiče mě do ničeho nenutili. Pak jsem vystudoval medicínu a dnes jsem rád, že jsem si tuto profesi zvolil.“ Zájem o umění ale přetrval. „Hrál jsem na klavír, zpíval a dodnes rád chodím na výstavy a různé vernisáže. Umění se stalo mým koníčkem.“ Kromě toho má doma velkou sbírku sov. „Kdysi jsem dostal k svátku či narozeninám sovu, jako symbol moudrosti. Pak jsem dostával další a další. Ve své pracovně jsem měl přes 300 sov. Část sbírky mám doma a něco jsem odvezl na chalupu,“ poznamenal Pavel Klener.

Krev ukáže mnoho
Hematologie je vědní obor, který se zabývá studiem krve, všech jejích složek a poruch. Bez testů krve se v současnosti neobejde prakticky žádné lékařské vyšetření. „Je to široký obor, který se atomizuje na různé podobory. Je to škoda, protože máme spoustu úzkých specialistů, ale chybí syntetický pohled na věc.“ Jednou z obávaných nemocí krve je leukémie. „Dříve se čas pacientů počítal na týdny a paleta léků byla velmi úzká. Bylo to depresivní. Průlomem byla mj. první transplantace kostní dřeně.“

Červená krvinka (vlevo), krevní destička (uprostřed) a bílá krvinka (vpravo)

Cesta léků k pacientům je trnitá
Proces hledání léků na rakovinu je složitý. Cesta nového farmaka do praxe je často velmi dlouhá. „Někdy to trvá celá léta. Problém může být např. v tom, že látka není rozpustná a hledá se způsob, jak ji pacientům podat či aplikovat.“ Je to také nákladný proces, kterým se zabývají týmy chemiků, lékařů a dalších specialistů. „Divil jsem se dříve, proč jsou léky na rakovinu tak drahé. Je to tím, že do cen se promítá jejich klinické zkoušení, které je nákladné a také časově náročné.“ Všechna nádorová chemoterapeutika jsou neselektivní. To znamená, že postihují nejen nemocné, ale také zdravé buňky. Jednou z cest by, podle Pavla Klenera, mohla být tzv. cílená léčba.

Jezme zdravě a cvičme!
Nesprávný životní styl může, podle Pavla Klenera, ovlivnit vznik rakoviny. „Je spolehlivě statisticky prokázano, že např. kouření způsobuje rakovinu plic. Kromě toho, málo se pohybujeme, pijeme alkohol a jíme nezdravě. Česká kuchyně obsahuje málo zeleniny a ovoce. Proto jsme na předním místě v počtu nemocných rakovinou tlustého střeva. Správný životní styl není sám o sobě lékem, ale určitě je schopen omezit procento výskytu rakoviny. Kromě toho, prevenci se věnuje méně pozornosti, než by si zasloužila,“ zdůrazmil Pavel Klener.

Více se dozvíte z rozhovoru vědce se Stanislavou Lekešovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.