Přepis pořadu Jak to vidí - 25.6.

25. červen 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl novinář a komentátor Jan Macháček. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Jan Macháček ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dobrý poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes komentátor Respektu Jan Macháček. Vítejte, dobrý den.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ve svém nejnovějším auditu, článku, který vychází den co den, píšete, teď cituji: "Myslím, že je pomalu na čase vzdát se posledních iluzí o tom, že lze nějak vědecky zjistit, zda je přijetí eura výhodné či nevýhodné." A to je konec citace. Já se ptám, empiricky tohle zjistit lze, ne, stačí se podívat třeba na sousední Slovensko?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Já s tímhle úplně nesouhlasím. Na Slovensku sice rychle roste nezaměstnanost a tak dál, ale prostě ty věci všechny mají daleko složitější, souvislosti, míra závislosti třeba Slovenska na automobilovém průmyslu je ještě daleko větší, než v České republice, to jsou všechno důležité faktory vlastně co, na čem byl ten růst postaven. A já myslím, že když už bychom teda měli posuzovat výhodnost společné evropské měny čistě na základě ekonomických a statistických dat, tak bychom si měli počkat dva, tři roky a nedělat to za tři měsíce. Samozřejmě, pokud Slovensko se jeví, že je v problematičtější situaci než my v tuto chvíli, což se zase teda ještě uvidí, tak do značné míry jde i o to, že Slovensko je určitým ostrovem s tím eurem, možná některé negativní důsledky vycházejí také z toho, a to se může ještě zhoršit, že se ostatní nepřipojili, nebo nehodlají připojit nebo nemají veřejné finance v takovém stavu, aby se mohli připojit, takže všechno nějak souvisí se vším. S tím, jestli je to, já si prostě myslím, že společná evropská měna je politikům, a i já přiznávám, že já jsem v tomto ohledu neobjektivní, protože jsem, považuju se za federalistu, eurofederalistu, řekněme, Evropská centrální banka mimochodem je první a zatím jediná čistě federální instituce Evropské unie, to znamená, že i maličké Lucembursko to má stejnou pozici jako Německo nebo Francie, to je ten prvek federalismu, který je podstatný, podobně jako stát Montana má dva senátory, stejně jako Kalifornie, která má padesát milionů obyvatel, takže prostě já mám, eurofederalismus je prostě to, co já bych si přál, a proto mám také rád i euro samozřejmě, ale všimněme si, že spíš to zaznívá takhle, z druhé strany je můj dojem, že euroskeptici, kteří nechtějí společnou Evropu a nechtějí společnou evropskou měnu, ty svoje články futrují těmi jakoby pseudovědeckými argumenty a mně to připadá směšné, protože mně se líbí všechno, když koruna oslabuje, tak je to skvělé, protože exportéři si pomohou a budou k nám jezdit Němci na pivo a na guláš. Když zase posiluje, tak je to taky skvělé, protože to vypadá, že krize se nás tolik netýká, pak to zase klesne, tak to bude dobré. Spíš by bylo zajímavější se bavit teda s podniky, jestli podniky dokáží toho, že koruna lítá nahoru a dolů, nějak rozumě využívat. Já mám o to pochybnosti, myslím si, že nedokáží.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak je to zřejmě jenom otázka času, spíš jde o to, ne jestli, ale kdy bude euro přijato?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, to je otázka, tady nás v České republice trošku míjí diskuse, která občas pronikne do těch nejvyšších politických a vyjednávacích pater, občas se z nich stáhne, ale v té akademické mediální úrovni ve světě velmi intenzivně probíhá, a to znamená diskuse třeba, jestli tato krize by neměla být impulsem pro nějakou rychlejší euroizaci celého kontinentu, jestli by neměly být nějakým způsobem změněna ta kritéria, protože vidíme, že třeba v současném výkyvy ta kritéria neplní prakticky vůbec nikdo a neplní je velmi flagrantním způsobem. A předpokládá se, že začnou ti, co je teď porušují, kromě Němců samozřejmě, kteří jsou mnohem disciplinovanější, než zbytek Evropy, plnit někde za pět, šest let, tak co to je za kritéria, když po dobu deseti let je vlastně nikdo neplní, tak bylo tady, byla tady diskuse o tomto tématu v případě pobaltských zemí, které samozřejmě, pokud tam dojde k devalvaci měny v Lotyšsku například, tak mnoho ekonomů navrhuje devalvovat a pak rychle euroizovat. Polsko se asi před půl rokem velmi snažilo, aby byla zahájena diskuse o rychlejším vstupu do eurozóny, potom to samozřejmě pominulo, protože to bylo odmítnuto, zase se to bude cyklicky vracet. V Maďarsku je situace velmi nestabilní. To je jedna varianta. Druhá varianta je, že právě kvůli tomu, co se děje a kvůli tomu, jak je všechno, řekněme, komplikované, obtížně předvídatelné, nikdo neplní, tak Slovensko bylo na dlouhou dobu poslední, kdo do eurozóny vstoupil, a proto nás tam ani nebude nějak nahánět. Ale jinak samozřejmě z ústavně-mezinárodního smluvního pohledu máte svatou pravdu, protože my jsme zavázali euro přijmout, když jsme vstupovali do eurozóny, my tam žádnou možnost nepřijmout nemáme. Takže z tohoto pohledu by to mělo platit, že ne jestli, ale kdy.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Česká národní banka dnes bude na svém zasedání jednat o nastavení mírové politiky, podle některých analytiků by mohla snížit sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší úroveň za existenci České republiky. Co o tom soudíte?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak já si myslím, že v tomto ohledu samozřejmě česká ekonomika kopíruje počínání se zpožděním, kopíruje počínání centrálních bank všude ve světě, všude v důležitých zemích se zpožděním proto, ne, že by byla nekompetentní, ale proto, že sem ta krize zjevně dochází později. Pokud velkému uvolnění a k nestandardním nástrojům sáhla nejprve Americká centrální banka, po ní britská se zpožděním, ta krize přichází na evropský kontinent, řekněme, takže se zpožděním reagovala Evropská centrální banka. A tady zase se ekonomové shodují, že česká ekonomika, řekněme, s půlročním, čtvrtletním zpožděním reaguje na negativní vývoj v Německu, takže zase nějaké zpoždění tady vzniká uvnitř Evropy. A zatím teda ale centrální banka česká není ještě v té situaci zdaleka, jako Americká nebo Britská centrální banka, anebo částečně už i Evropská centrální banka, které kromě toho snižování úrokových měr na naprosté minimum přešli i k takzvaným nestandardním instrumentům, k takzvanému měnovému uvolnění. A lidé o to vlastně, dalo by se to nazvat tištění peněz, ale spíše jde o to, že ty centrální banky začnou nakupovat dluhopisy, a to dluhopisy nejrůznější kvality a výměnou za ty dluhopisy pouštějí do ekonomiky peníze, tak to samozřejmě pak záleží na tom globálním kontextu, jestli se česká ekonomika začne koncem roku nebo příští rok zvedat a podle toho budeme moct jaksi předvídat, jestli i centrální banka česká bude nucena k nějakým nestandardním krokům, anebo si postačí s projevem úrokových sazeb.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A myslíte, že ta základní úroková sazba bude ode dneška jedna celá dvacet pět procenta.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Já bych si tipnul, že ano, protože to trhy spíše očekávají a centrální banka v poslední době se chová tak, že nepřekvapuje trhy, říkám v poslední době, protože před pár lety zase platilo, že velmi systematicky trhy překvapovala, ale uvidíme, nejsem zas až tak informován, ale tipnul bych si, že se to, že to proběhne tak, jak se očekává.
Www.rozhlas.cz/praha, tak to jsou internetové stránky, kde najdete přepis našeho rozhovoru s Janem Macháčkem, který je hostem pořadu Jak to vidí. Vám v současné době vychází kniha Mistři světa amoleta s podtitulem Průvodce globální krizí a českou politickou krajinou. Z vašich auditů články vybírala editorka Anastázie Harris. Jak jste spokojen s jejím řazením?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak řazení je chronologické, ale samozřejmě nechávala v té knížce z toho mého každodenního psaní na Internet na Respekt.cz, i ona z toho vybírala to, co samozřejmě má nějakou podle ní ještě platnost nebo, protože samozřejmě některé věci stárnou nebo se ukážou, že vlastně neplatí už v současné době, což teda samozřejmě dokumentárně by bylo zajímavé, ale její politika je to, co jí bavilo ještě v té době, když to dělala, to znamená, když to bylo, řekněme, napsáno v srpnu, tak když ona na tom pracovala v březnu a v dubnu, že to nějakou, že jí to ještě nějakým způsobem oslovovalo, jako editorku jsem si jí vybral, je to teda bývalá kolegyně, taky z Respektu, kde chvíli působila pod jménem Kudrnová ještě, a ona se vdala do Anglie, žije v Anglii a velmi jí ta finanční krize baví, každý den čte Financial Times a spoustu jiných novin, dělala to i na podzim, a vybrat si někoho, koho to téma a ta práce baví a i ten autor, tak to je asi základ úspěchu, než kdyby to někdo se tím prodíral z povinnosti, nebo jenom kvůli penězům.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Proč jste nazval knížku Mistři světa amoleta.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak to má více důvodů, původně se to mělo jmenovat úplně jinak, ale ono se to v jednom tom textu mihne, týká se to trošku toho, že české vládní instituce se dlouho tvářily, asi si to všichni pamatujeme, dokonce se to stalo, to proniklo do humorného pořadu Jana Krause v určitou dobu na začátku letošního roku, že se nás krize vůbec netýká, že jsme před krizí chráněni, že nás chrání koruna, že nás chrání skvělá hospodářská politika vlády a tak dále. A postupem se ukázalo, že ty výsledky u nás budou stejné nebo horší jako v těch zemích, které se zdály být postiženy už, už v srpnu, zatímco pořád všichni si tu krizi nějak spojují s Amerikou, tak tady jsou hospodářské ukazatele, ne teda zdravého bankovního sektoru, ale vývoj reálné ekonomiky se ukáží být horší, než ve Spojených časem, mimochodem, tak to je jedna věc, že je ten název trošku takový infantilní, že jsme si hrály jako děti, tak se to tak používalo, ale podobně vlastně jaksi infantilně sebevědomé bylo i chování té vlády. Druhý důvod je ten, že se to stalo, je vůbec na ty investiční bankéře, za které dnes daňoví poplatníci všude na světě platí ze svých peněz účet za jejich poněkud příliš sebevědomé chování. A jak poznamenal jeden kolega, tak je v tom, doufáme, i prvek sebeironie, protože i já se mohu leckomu jevit jako mistr světa amoleta, když tomu rozumím, když se tvářím, že tomu rozumím, ale tak doufejme, že to nebude čtenářům, že to nebude čtenáře odrazovat, že je spíše pobaví.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak k těm uklidňujícím proklamacím na začátku roku, ale to možná bylo míněno tak, že je potřeba nejprve veřejnost uklidnit, než šířit paniku, koneckonců vy tady v kapitole Rok plný omylů dokládáte, že v tom nejeli jenom naši politici, ale i přední ekonomové a představitelé různých ekonomických institucí, zejména ve Spojených státech.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Samozřejmě je to otázka míry, ale já jsem si jist, že to nebylo jenom záměrné uklidňování veřejnosti, že to byla i určitá prostě arogance, protože ono na jedné straně všechno v hospodářské politice a v ekonomii vůbec má svoje náklady a výnosy, svoje pro a proti, když to zjednoduším, samozřejmě je zdánlivě rozumné, a to je to pro, uklidňovat veřejnost, nešířit jakoby paniku, neříkat ty nejhorší vyhlídky nebo je vůbec nepřipouštět, dobře, to může přinést svůj psychologický efekt, ale když vy jako vláda ještě v září říkáte, že se nás krize týkat nebude, vlastně to říkáte ještě v listopadu, tak řada podniků a nejenom těch, ty největší a ty nejvíce finanční soběstačné si dokáží udělat svojí analýzu a svůj odhad, ale máte tady spoustu středně drobných podnikatelů, kteří berou to, co jim ministr financí říká, za slovo, a oni samozřejmě svoje hospodaření, je něco jiného, když vám vláda říká, že bude pětiprocentní růst, a něco jiného, když bude růst minus pět procent, protože vy nějak musíte plánovat ten rozvoj toho podniku. Takže se, to je to negativum, to samozřejmě, takže by se vláda měla pohybovat logicky samozřejmě někde mezi. A já tvrdím, že tady ta arogance, to je objektivní fakt bez ohledu na to, že to samozřejmě říká opozice také, ale prostě já nejsem politik, ale komentátor.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak statisíce lidí se dobře živí jako ekonomičtí analytici. Jak to, že skoro nikdo nedokázal seriózně předpovědět krizi, která se dosahem srovnává s velkou represí dvacátých a třicátých let?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, ona v tuto chvíli už je asi zřejmé, že to nebude mít ty parametry té velké krize, ale je to největší krize od té doby, řekněme, rozhodně nebude mít tak drastický průběh v sociální, řekněme, oblasti a tak dále, a na to jste se neptal, vy jste se ptal, proč to nikdo nepředpověděl, tak je to samozřejmě velké selhání ekonomie, jako disciplíny, ale často se tam mluví o tom, že co podcenili vládní ekonomové a regulátoři a takoví ti analytici těch prosperitních firem, ale ono je to i velké selhání ekonomie jako akademické disciplíny, protože i v tom akademickém světě maximálně několik lidí předpověděl určitý jeden aspekt toho problému, ale nikdo nepočítal s tím, co by mohlo ovlivnit a co to všechno vyvolá. A zase řada lidí o tom poměrně seriózně diskutuje, asi to souvisí také s tím, že bohužel i v té akademické obci vlastně všichni opakují totéž, co se zrovna dobře poslouchá, což je teda první velký problém. A druhý velký problém je, že i ta akademická obec je jaksi napojená na ten svět velkých peněz a ten svět velkých peněz samozřejmě pocházel především z těch investičních bank, takže samozřejmě honorováni byli především profesoři a akademici, kteří nezpochybňovali ten mainstream, ti měli nejlépe placené přednášky, pokud nějak /nesrozumitelné/. Spousta těch lidí v tom akademickém sektoru, tak spolupracují a tam si vydělají daleko víc peněz ve světě poradenství a tak dále, takže samozřejmě, kdo, ti, co říkali něco jiného, byli odmítáni jako prostě šťouralové, pesimisté nebo šiřitelé těch apokalyptických vizí, v angličtině se tomu říká /nesrozumitelné/, kteří vlastně jakoby vždycky na jejich slova dojde, protože jim přeci někdy se něco špatného stane, takže má to víc příčin a zase to určitě souvisí s věcí velmi tradiční a pro celé lidstvo odvěkou, bych tak řekl spíš, a to je pýcha.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já tady mám před sebou, pane Macháčku, zprávu Asociace komerčních bank, podle které Německo odstraní všechny škody z krize nejdřív v roce 2015 a optimistické prognózy jsou prý podle ní mylné. Jak vám zní tenhle ten rok, za šest.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak všechny důsledky krize, to by asi, to by asi nakonec zase odpovídalo, nicméně v tuto chvíli úplně nejaktuálnější prognózy počítají s tím, že by velmi mírné oživení v příštím roce mělo nastat. V tuto chvíli už teda je to zase další posun proti těm posledním negativním předpovědím, kdy se říkalo, že snad mírné oživení by mohlo přijít už koncem roku, to už neříká nikdo. Teď se říká, v polovině příštího roku už přijde velmi mírné oživení, ale když se podíváme na to, jaký byl propad v případě Německa, to je přes šest procent, může to reálné číslo být vlastně ještě horší, protože to je zase jako odhad, tak to vlastně je už v tuto chvíli zjevné, že ta krize, to jste asi už někde zaregistroval ty teorie těch písmen, jedna, obyčejné V, takový ten ostrý výkyv, řekněme, tak s tím, to už je dávno odepsané, pak je tu výkyv typu písmene U, to už v podstatě je také odepsané a spíš to teďka vypadá, že to bude vlastně vývoj v podobě písmene L, to znamená, že po tom poklesu přijde vlastně taková jakási, takový růst, taková stagnace, zhoršovat se to už dál nebude, ale objektivně zatím nikdo nepřišel na to, proč by tady měl být nějaký velký důvod, že to půjde rychle nahoru. Další varianta je, že místo L to může být ještě dvojité W, protože místo prorůstových impulsů a místo balíčků se teď všude mluví o šetření, takže zase samozřejmě v době velkého nárůstů nezaměstnanosti na konci léta a na podzim přijdou ještě dopady rozpočtových škrtů, které zhorší tu nezaměstnanost, to znamená, psychologicky budou mít zase velký efekt na poptávku a můžou, může vlastně dojít k tomu dvojitému W.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jinými slovy, průvodce globální krize a českou politickou krajinou Jana Macháčka bude mít zřejmě pokračování, protože první audit Mistři světa amoleta končí na jaře letošního roku, takže vypadá to, že máte ještě o čem dlouho psát. Vás, stejně jako editorku Anastázii, zřejmě baví taky ta hospodářská krize.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
-------------------- No, určitě mě baví, protože úplně obrací samozřejmě pohled na spoustu zavedených práv, dogmat, ideologií, mění to chování a názor lidí, kteří donedávna byli velmi sebevědomí a z toho sebevědomí je vidět, že jsou v tuto chvíli pokornější, je to z mnoha ohledů strašně zajímavé samozřejmě.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Zdá se a asi to nesouvisí se současným počasím, že nám křesťané ve zdejší politice rostou jako houby po dešti. To se opět vracím k vašemu nejnovější komentáři na stránkách Respekt.cz s názvem Divoká a zmatená koruna a populární křesťané.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
No, tak to byla jenom taková, abych trošku to vžil, někdy lehčím tématem, mně se, i když křesťanství samozřejmě neříká, že je to nějaké lehké téma, ale toto nebyla analýza, ale jenom taková glosička, že v tuto chvíli tři z pěti nejpopulárnějších politiků v této zemi jsou katolíci, nejpopulárnější politik vůbec Bohuslav Sobotka ze sociální demokracie, bývalý ministr financí založil, založil křesťanskou platformu v ČSSD, protože je z jižní Moravy, tak předpokládám, že to bude spíše katolík. Nemám to tedy ověřeno, ale i když víme, že Jiří Paroubek, předseda strany, se, je jaksi pokřtěn v Československé církvi husitské. A druhý nejpopulárnější politik Karel Schwarzenberg je samozřejmě katolík, jako tradičně celá jeho rodina. A totéž se týká i Miroslava Kalouska, i když on si z katolíků v poslední době dělá spíše legraci nebo zdá se, že mu lezou na nervi takový ty aktivnější nebo veřejně se ukazující jako katolíci, je to velmi zajímavé, protože česká společnost je samozřejmě suverénně nejateističtější země na světě, nejmíň lidí tady se hlásí k nějaké církvi nebo je pokřtěno, ještě méně lidí chodí, když se to tak řekne, v neděli do kostela, tak ale možná přece jenom ta víra přináší něco, co pak, co pak, když lidé posuzují chování a vlastně svoji oblibu někoho, tak jakoby náhodou to takto vychází. Já se samozřejmě můžu usmívat a říkat si, že je to úplná náhoda, anebo by to stálo za nějakou pořádnou analýzu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já mám ještě jednu otázku, která souvisí s dnešním dnem. Mostecký soud totiž začne projednávat případ dvou Romů, kteří podle obžaloby loni v říjnu v litvínovském sídlišti Janov vulgárně nadávali, uráželi a vyhrožovali násilím členům hlídek, takzvaných ochranných sborů Dělnické strany, pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až dvouleté vězení. Jak na vás působí takováto zpráva?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Tak to se mi zdá samozřejmě úplně absurdní, ale zase ty věci, které probudily zájem veřejnosti o Janov, o Dělnickou stranu, o tyhle různé pochody, ty nejsou tak staré, tak samozřejmě bylo to podáno tedy, řekněme, před rokem. A já teda pevně věřím, že to soud odmítne, hlavně pokud, pokud by to obvinění bylo formulováno tak, jak to říkáte vy, tak to by skutečně bylo skandální, kdyby měl za něco takového být někdo trestán, a to ještě samozřejmě zase v celkovém kontextu toho, že jsme se zatím nedočkali nějakých, nějakých soudů a obviňování těch fašistů, řekněme, nebo jak jim máme po právu říkat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
K tomu právě je server Romeo.cz, píše, že někteří obyvatelé Janova při demonstraci 17. listopadu, to byla vlastně reakce potom, Romy křičeli údajně tvrdé rasistické nadávky a tak dále a že tedy podporovali útok neonacistů na místní Romy. A server prý rasistické projevy zdokumentoval, podle státního zástupce se ale nejednalo o trestný čin. Uvidíme. Budeme sledovat, jak ten soud dopadne. My se budeme s Janem Macháčkem loučit, už víte, jaké máte, samozřejmě to je na dlouho, na čas prázdnin, budeme se těšit, že naopak budete přicházet, doufejme, častěji do pořadu Jak to vidí hned od nového školního roku. Jaké máte plány na prázdniny, prozradíte?

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Žádné velké, budeme tedy čtrnáct dní v Čechách na takové příjemné zahradě u vody a pak pojedeme v srpnu na týden se ženou někam do ciziny a my jsme se ještě nerozmysleli kam.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak si to užijte a budeme se těšit tedy po prázdninách, jak jsem řekl, pokud otevřete knížku Jana Macháčka, našeho dnešního hosta, Mistři světa amoleta nebo Průvodce globální krizí a českou politickou krajinou, asi to nebude úplně odpočinkové letní čtení, ale určitě se to dá doporučit. Děkuju a mějte se hezky. Na shledanou.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu
--------------------
Děkuju. Na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ještě připomenu, že přepis našeho rozhovoru najdete také na Internetu hned následující den na www.rozhlas.cz/praha.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Macháček
Spustit audio