Přepis: Jak to vidí Tomáš Halík - 30. října

30. říjen 2013

Profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík se ohlédl za výsledky předčasných voleb u nás. Znínili jsme také situaci v Německu, které prožívá skandál s rozhazovačným biskupem z Limburgu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnešním hostem je profesor Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora, já vás vítám, dobrý den.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste se, pane profesore, před volbami obával vzniku vládní koalice sociálních demokratů a komunistů. Z tohoto pohledu předpokládám vnímáte výsledek předčasných parlamentních voleb pozitivně.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
V jistém smyslu se mi ulevilo, protože jsem se skutečně obával toho, že po značně nekvalitní pravicové vládě, protože pravice měla ohromné šance v těch posledních volbách a z velké části je vlastní vinou prohrála. Že po té nekvalitní pravici přijde ještě daleko méně kvalitní levice. Dnes, když vidíme, jak se prezentuje sociální demokracie, tak asi každý si dovede představit, jaké nebezpečí by bylo pro naši republiku, kdyby tahle ta strana tady dominovala ve vládě a ještě s podporou komunistů, čili to, že nedostali tedy takové možnosti, to si myslím, že je skutečně pozitivní. Je tady ovšem roztříštěná politická scéna a bude velmi nesnadné dát dohromady vládu. Na druhé straně ale já se snažím vidět na té situaci vždycky něco pozitivního a tady řada pozitivní věcí je. To, že se nedostala ta strana zemanovců do parlamentu, to je velmi významný signál, že přeci jenom ta česká veřejnost dovede rozlišovat. Je pravda, že u nás ještě není plně rozvinutá ta volební kultura. Mnozí lidé si volby pletou s jakýmsi protestním shromážděním a dávají spíš ty protestní hlasy. Je tady řada stran, které žijí vlastně jenom z toho protestu. Nicméně ty vyloženě extermistické strany se nedostaly, dvě strany, které měly velmi výraznou podporu obou prezidentů Zemanovci, Zemanovu a Hlavu vzhůru, pro ně se obrovsky angažoval Václav Klaus a nyní vidí, že ty jeho ideje tady podporuje asi půl procenta lidí a ty Zemanovy myšlenky, to je také mizivé procento. Dohromady tyhle ty dvě strany by nedaly ani 2 %. Čili to je velmi důležitý signál i k těm jaksi významným politickým osobnostem. Samozřejmě to, co dnes se děje v ČSSD, je velmi znepokojivé. To, že se okamžitě ta strana po volbách dostane do sporu, nikoliv o ideje, ale sporu o moc.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Překvapuje vás to?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Že to bude takhle hrubé a takhle jasné, že se prostě ta strana takhle ukáže před celým národem, vlastně v negližé a ještě hodně poskvrněném negližé, že nebudou dbát v tom svém zápasu o moc o nějakou image té strany a že budou riskovat nejen její autoritu, ale vlastně krizi autority vůbec v téhle zemi, to že dopustí, to jsem si nemyslel, že takhle hluboce klesnou. A já si myslím, že to co se teďka děje, může znamenat velkou katarzi. Může to znamenat i katarzi v té sociální demokracii. Já přestože jsem je nikdy nevolil a asi volit nebudu, tak mám velký zájem jako občan na tom, aby tady byla slušná sociální demokracie a možná, že se to může stát. Ta sociální demokracie už dlouho byla rozštěpená. Ani to Sobotkovo křídlo nebylo nějaké křídlo andělů, i Sobotka, Zaorálek tedy se dopouštěli velkých demagogií a nejen v té předvolební kampani. Nicméně teď já myslím, že když Sobotka vidí to skutečně nesolidní jednání toho Haškova křídla, takže se může určitým způsobem zkultivovat a že se možná okolo něho může shromáždit takové jádro lidí, kteří přeci jen touží po slušné sociální demokracii. Sociální demokracie tady měla jednu velkou šanci v tom, že je tady přeci jen určité zázemí levicových intelektuálů, kteří vytvořili takový sing teng cesta, a myslím si, že mohli pomoci určité části sociální demokracii k tomu, aby měla trochu vyšší politickou kulturu. To předsednictvo a ti hlavní politici nevyužili tuhle tu možnost. Já myslím, že kdyby ji teď využili, tak kolem toho Sobotky se může stát, že bude krystalizovat takové jádro trošku slušnější sociální demokracie. Naopak, kdyby zvítězilo to Haškovo křídlo, které je zřejmě jen prodlouženou rukou prezidenta Zemana, tak z té sociální demokracie se stane prostě pro prezidenta taková náhradní parta Zemanovců. Ta jeho karta, ty jeho Zemanovci byli odmítnuti voliči, ale on si chce vytvořit jakési náhradní Zemanovce právě z toho haškovského křídla, aby pomocí toho mohlo co nejvíc ovládat tu politickou scénu. To, kdyby nastalo, tak to je konec sociální demokracie, protože ti by asi měli podporu jako dostali ti Zemanovci. Dneska sociální demokracie, kdyby byl volby, tak na tom bude podobně jako ODS. Já se z toho neraduji, protože samozřejmě z toho by velmi profitovali komunisté, kteří tak sedí v koutku, tváří se jakoby nic, ale teďka už začínají říkat: "Ano, my jsme ta jediná věrohodná strana na levici." Protože oni nejsou poskvrněni tím, že by museli nést odpovědnost za vládu, takže z téhle té krize té ČSSD silně profitují.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Byly, pane profesore v tomto kontextu ty volby a označit je za průlomové, často dáváme v podstatě všem předčasným volbám tuto nálepku nebo komentátoři a jak vůbec může mít dopad na politiku fakt té oslabené pravice i levice.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Já myslím, že ta situace teď je spíš průšvihová než průlomová, ale i protestantský teolog Jack Trojan kdysi napsal takovou teologii průšvihu, že se něco prošvihne. Já si myslím, že tohle to se tady děje a že skutečně si musí ti politici uvědomit tak takhle už dál ne. Já mám dojem, že vlastně je tady veliká šance pro tu pravici, která tedy dostala dost značný výprask, ale jestliže skutečně odejde do opozice, tak může ukázat, co dokáže konstruktivní opozice. O tom teďka často mluví Karel Schwarzenberg a já si myslím, že to je velmi důležité, protože kvalitní opozice je zárukou kvalitní demokracie a to u nás tady po dlouhou dobu není, zejména ten nemravný pakt mezi Zemanem a Klausem, takzvaná opoziční smlouva, ta vlastně totálně zrušila tu přirozenou dynamiku vlády a opozice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte od té doby třeba ubývá chuti u voličstva?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Určitě, protože tam se místo té přirozené demokratické soutěže nastal ten mocenský kartel a ten otevřel bránu té obrovské korupci v naší zemi. Ta opoziční smlouva Zeman a Klaus tady skutečně spáchali ten velký atentát na tu demokratickou kulturu a poté žádná ta opozice nebyla skutečně konstruktivní opozicí. Sociální demokracie se v opozici chovala hanebně, to byla jedna vlastně takový demagogický tlak za druhým. Tady byla jen taková nekonstruktivní kritika vlády a vlastně společnost neviděla, že tady oni představují nějakou pozitivní alternativu. Jestliže jejich program nebyl špatný, ale prostě o tom programu oni vůbec nemluvili. Oni prostě chtěli se vést na té vlně jakéhosi znechucení, na které se vezly ty vyloženě populistické strany. Takže já si myslím, že dnes by mohla nastat vlastně veliká očista a už začala v ODS. Já mám dojem, že ta situace pro ODS byť vypadá katastrofálně, tak je vlastně obrovskou šancí, ten nejhorší kal v ODS odplynul za Klausem k Bobošíkové. A teďka ti všichni, kteří volali po návratu Václava Klause do ODS, ti se do parlamentu nedostali. A je tady jasná podpora lidí, kteří by mohli té ODS dát úplně jinou kulturu, jiný směr. To je zejména doktor Pospíšil, který si myslím je věrohodnou postavou na té politické scéně stejně tak bývalý primátor Svoboda i paní Němcová se profilovala hodně dobře v té poslední době. Mají bývalého ministra kultury Fialu, který sice není straník, ale podporoval ODS. Kdyby se to dnes opřelo o tyto lidi, tak dostane úplně jinou tvář. Prostě konečně by se rozloučil s tím dědictvím lidí, které tam přivedl Václav Klaus. Všichni ti kmotři, kteří převzali tu jeho ideologii, morálka, právo, to je jen jakási nadstavba, že je třeba jít jen po té ekonomii a to je něco, co i ekonomicky je vlastně strašně nebezpečné, když Klaus potom začal s tou naprosto už protievropskou extremistickou linií, tak to prostě vedlo k tomu, co dneska je ten výsledek paní Bobošíkové. Tak já doufám, že z toho se ODS poučí, že se nestane druhou stranou Hlavu vzhůru, která teď má spíš hlavu dolů, ale že se stane skutečně takovou věrohodnou liberálně konzervativní stranou. Tím se asi taky bude hodně připodobňovat TOP. Já si myslím, že kdyby zvítězil takový ten eticky vyhraněnější proud v ODS, že možná v budoucnosti, kdoví jestli tyhle ty dvě strany by zase nesplynuly a neudělaly nějakou solidní liberálně konzervativní stranu a měly by přirozeného partnera také v KDU. Já jsem rád, že KDU se vrátilo zase do hry a doufám, že se také nadechne, že se také zbaví takových těch fundamentalistů typu toho Karase a tak dále, a že to bude taková modernější křesťanskodemokratická politika.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak co se týče toho euroskepticismu, tak vidíme ty trendy i v jiných zemích. Třeba těsně před branami Bundestagu zůstala Alternativa pro Německo. Nicméně pane profesore.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
A nedostala se tam.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nedostala se, to je pravda. Jak vidíte ten další vývoj?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Já si myslím, že se věci budou hodně vléci a na tom bude mít zájem a na tom se bude podílet samozřejmě prezident Zeman, který teďka se tady chová prostě jako car. Tady vidíme, jak bylo vlastně neblahé ta přímá volba prezidenta, protože kdyby se mělo sáhnout k tomuto kroku, tak ten samozřejmě musí být obklopen dalšími zákony, protože teď je to určitá anomálie v ústavě a ta anomálie plodí tu faktickou anomálii, kterou tady vidíme. Je třeba, aby tady byly jisté pojistky například v té odvolatelnosti prezidenta. To jsou věci, které mohou být velmi aktuální.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že by byla lepší volba politiků než občanů?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
No, víte, je to strašně obtížné. Byl to takový šok z té poslední prezidentské volby, myslím té poslední Klausovy, kde tam obcházeli ti někteří příznivci Václava Klause s těmi taškami plnými milionů a kde se děly neblahé věci a známý pan Šlouf tam také sehrál svoji úlohu, takže mnozí z toho prožívali takovou kocovinu a ta je vedla k tomu přiklonit se k té přímé volbě, což je možné, ale je to správné jen tehdy, jestliže je to organicky členěno do ústavy a jestliže jsou tam také nějaké záklopky, aby prostě ten přímo volený prezident nezneužíval tohle to postavení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zatím podle expertů, omlouvám se, že vám do toho vstupuji, nepřekročil ústavu.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
No, ale je to skutečně na hraně. Tady jde také o určitý typ prostě politické kultury. To jeho angažmá v té současné situaci to angažmá, které je zřejmě za scénou těch sporů v sociální demokracii, to si myslím, že je pro demokracii skutečně nebezpečné a to nemluvím o těch výrocích zahraničních na adresu toho arabského světa a tak dále, které skutečně může ohrozit vážnost naší země, země ve světě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane profesore, e-mail pro vás, paní Jitka ze Zlína se ptá, co říkáte na Stranu zelených, abychom měli kompletní analýzu.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Mně je trošku líto, že ta Strana zelených se tam nedostala a také tam byly vlastně ty vnitřní spory. Martin Bursík odešel, založil nějakou vzdorostranu. Takže i tam jaksi je škoda ta Strana zelených. Samozřejmě je otázka, prostě že tam je také určitá nevyrovnanost mezi třeba tím předsedou Liškou, který já si myslím, je sympatickou postavou na té české scéně, ale někdy podpora prostě těch malých skupin a tak dále, tam jsou určité problémy, ale je škoda, že zelení nejsou na scéně, protože k té běžné politické kultuře Západu prostě patří.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Potřebovala by česká politika, pane profesore Halíku, svého Františka?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
To určitě ano, protože tady je nesmírná krize autority a to je nebezpečné v té společnosti. Tady pořádně nevidíme někoho, za kým bychom mohli věrohodně stát. Víte, já jsem byl takovým velkým kritikem Václava Klause. Když srovnám Klause a Zemana, tak s Klausem jsem nesouhlasil téměř v ničem. Ale věděl jsem, že je to člověk, který říká, co si opravdu myslí. U Miloše Zemana si toho nejsem jist a mnozí také na to poukazují. Ten říká to, co lidé chtějí slyšet. A velmi to také mění. Takže tady je skutečně krize autorit. Já jsem rád, že v tom předvolebním klání nevsadily ty strany na nějaké velké osobní diskreditace a skandály, protože to je velká špína veřejného života. A ty věci se vyrábí snadno. Já si velmi pamatuji na svůj poslední výslech v 80. letech na StB, kdy mi řekli: My jsme prošli jaksi píď za pídí celý váš soukromý život. Musíme vám říct, že jsme tady nenašli nic, co bychom mohli proti vám použít, ale nemyslite si, my můžeme vyrobit všechno. Tady můžeme vytáhnout cikánku, která odpřísáhne, že jste ji znásilnil. Lidi tomu budou rádi věřit. Prostě tady se dá vyrobit všechno možné. Já jsem rád, že tohle to vyráběné těch osobních skandálů tady moc nenastalo. To bylo vidět zřetelně v té poslední prezidentské volbě, kdy to bylo použito proti Karlu Schwarzenbergovi. Ano, takového Františka by skutečně potřebovala ta politická scéna nejen u nás. Ten papež František skutečně se stává dneska takovým velikým světlem a právem. A takovým asi nejvěrohodnějším vůdcem na té veřejné scéně daleko za hranicemi katolické církve. Celá řada lidí, kteří byli znechuceni katolickou církví z mnoha důvodů, tak se navrací a ten papež František je člověk, který samozřejmě budí i určitý děs i v těch vatikánských strukturách. Já jsem určitou dobu strávil ve Vatikáně při přípravě té první návštěvy Jana Pavla II. v naší zemi, takže trošku tu atmosféru znám. Nejsou to andělé, není to také prostě nějaké černé centrum moci. Je to prostě byrokratický úřad a jako mnohé jiné a přeci jen mnohé lidi tam poznamenalo to, že se pohybují v těch červených sutanách, v těch historických prostředích, to člověku nějakým způsobem stoupne do hlavy. Pokud není nějak hluboce duchovně zakotven. To prostě vidíme na politicích, ale bohužel i na těch církevních představitelích, že někdy taková ta vnější paráda jim může stopnout do hlavy. Tenhle ten papež prostě toto opravdu nemá a najednou vládne určité zděšení v jistých katolických kruzích, že je to někdo, do bere to evangelium strašně vážně. A tím nemyslím jen ten jeho osobní životní styl, velice skromný. Tím inspiruje už řadu biskupů například. Současný berlínský arcibiskup kardinál Velký ještě předtím, než nastoupil papež František, tak se přestěhoval z té rezidence do obyčejného bytu na okraji, jezdí na kole a navštěvuje osobně bezdomovce a tak dále. To je prostě příklad autority, která je věrohodná, protože je prosycená duchem evangelia a není to jen nějaká propaganda. Z těchto lidí to skutečně vyzařuje. Já čtu každý den vlastně ty promluvy papeže Františka, které nemají tu intelektuální brilanci Benedikta XVI., ale jdou ze srdce. Tady najednou je věrohodný člověk a prostě ta veřejná scéna tak strašně potřebuje ty lidi, kteří jsou autentičtí, věrohodní, kteří celým stylem svého života stojí za tím co stojí, kde vidíte, že jim to vychází ze srdce, že to není žádný fanatismus. Také on se přimlouvá za takové jaksi velmi rozumné řešení těch prekérních morálních záležitostí. Ukazuje, že vlastně to, že v církvi se tak strašně přeexponovaly ty otázky okolo sexuální morálky, je něco, co zakrývalo vlastně ještě daleko podstatnější mravní problémy a sociální problémy dnešního světa, takže skutečně já jsem hrdý na to, že současná katolická církve má takovouhle hlavu a doufám, že bude inspirovat mnohé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste se, pane profesore, zmínil o Německu, tak to prožívá skandál s rozhazovačným biskupem z Limburgu Franz-Peter Tebartz-van Elst, ten kvůli honosnému sídlu za nejméně 30 milionů eur si vysloužil přezdívku "Luxus biskupů". Papež František si ho pozval do Vatikánu a pozastavil mu činnost. Jak to hodnotíte?

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Víte, já trošku vidím do té kuchyně té německé církevní politiky, já teď prakticky každý druhý víkend a pozítří zase přednáším v Německu a jsem zván německými biskupy, abych přednášel pro kněze, učitele náboženství a tam prostě díky mým knihám ty moje myšlenky mají určitou rezonanci, takže já se znám s celou řadou těch německých biskupů velmi dobře osobně. Neznám tedy toho biskupa. Mnozí mi říkají: Víte, je to trošku v těch médiích zkreslené. Je za tím takový zápas mezi těma dvěma křídly v katolické církvi v Německu, tím takzvaně konzervativním a progresivním. Tohle je ten konzervativní biskup. Ale ta věc je trošku zkreslená. Tam nejde o nějaký osobní luxus, tam jde spíše o určitou jeho naivitu v tom zacházení, to nebylo budování jeho osobní rezidence, ale ty peníze byly především utopeny v rekonstrukci jedné historické budovy, kde prostě ta rekonstrukce díky památkářům a těm okolnostem stál daleko víc, než on předpokládal, ale to, takže tam není to především nějaká honba za osobním luxusem, ale je to určitá neschopnost manažerská. Samozřejmě tohle to se mu vymstilo a to volání po jeho odstoupení je velmi silné. Papež je tady před jaksi nesnadným problémem ukázat zjistit tu míru té jeho osobní viny a to zase je takový ten určitý mediální tlak, ale já nevím jak to nakonec dopadne, ale rozhodně tento papež tedy apeluje na biskupy, aby se snažili vystupovat skromně. Já si myslím, že je to prostě důležité a je to samozřejmě i jistá výzva do těch řad české církve, která bude procházet nesnadným obdobím, prostě ty důsledky těch restitucí, to bude. Církev rozhodně nebude nějaká bohatá mocná, tady skutečně ta sociální demokracie vytvořila lživý obraz téhle té situace. Ta církev bude mít veliké problémy, protože se vzdala vlastně velké části toho majetku, který by jí normálně náležel, velkou část také rozhodla, aby byla přenechána těm ostatním církvím, ty věci budou dávány v průběhu 30 let a ještě v dluhopisech, a tak dále, takže tam moc nehrozí a navíc jaksi to co se stále píše: Kněží budou bohatí. Tak kněží ne. Týká se to určitých několika církevních subjektů, většiny kněží včetně mě se ta absolutně nedotkne, takže budou s tím velké problémy, ale zatím nikdo nepřišel s nějakým řešením, které by bylo reálné a které by bylo lepší a 23 let se to neřešilo, takže když už byl ten zákon samozřejmě má svoje pro a proti, ale asi je to zatím to relativně nejlepší řešení, ale církev u nás bude mít prostě určité problémy, bude se muset velmi starat z toho svého o sebe, zatímco nyní byla placeno z toho svého ale prostřednictvím státu. Takže i tam samozřejmě ta výzva k tomu, aby v té oblasti hospodářské konala odpovědně, aby ty prostředky, které přijdou, byly především dány na tu službu církve společnosti a doufejme, že se nenajde mnoho lidí v církvi, kteří by toho zneužívali. Že se někdo najde, kdo toho zneužívat bude, to je přirozené. Církev není prostě shromáždění andělů, je shromáždění hříšníků, jak říká také papež František, hříšníků, kteří o sobě vědí, že jsou hříšníci a že potřebují boží milost. To je ta definice církve. Takže já jsem rád, že je zde papež František a byl bych rád, aby to co je v něm pravdivé, autentické, inspirovalo i ty politické vůdce a samozřejmě inspirovalo i ty představitele církví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tímto konstatováním i přáním končí dnešní vydání Jak to vidí s profesorem Tomášem Halíkem, děkuji a přeji vám hezký den.

Tomáš HALÍK, prezident České křesťanské akademie, duchovní od Nejsvětějšího Salvátora
--------------------
Příjemný den.

autor: Tomáš Halík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.