Přepis: Jak to vidí Ivan Kraus - 12. února

12. únor 2014

Hostem pořadu byl Ivan Kraus.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Dobrý den. Hostem dnešního pořadu Jak to vidí je Ivan Kraus, spisovatel a publicista. Dobrý den.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Dobrý den.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
A dobrý den přeje od mikrofonu také Miroslav Dittrich. Pane Krausi, nemohu začít jinak než otázkou na takovou aktualitu ze včerejška, kdy byl obviněn bývalý premiér Petr Nečas. Co si o tomto obvinění myslíte, nebude to ostuda pro Českou republiku?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, to mě nenapadlo, ostuda. Co mě napadá, je to, že mě nenapadá, jak to vlastně je. Já s tím mám trošku problém. Ono, my jsme, všichni sledujeme média samozřejmě, že jsem si povšiml té zprávy, je mi trošičku suspektně podezřelé, ale nezaujímám tím žádný stanovisko, že je to jaksi pokračující aféra poté co odstoupil z té funkce. Ono bychom asi potřebovali, zbožné přání, abychom viděli do věcí v průběhu funkcí těch lidí, že jo. Protože potom, teď jsme v takovým jakémsi rozkolu, vyšetřují se určité věci, je, jsou určité výsledky nepochybně, Bradáčová státní návladní a tak dále, policie, ale je to složitý. Já mám dojem, že se mnoho věcí nakupilo v průběhu minulých let a není snadno takové uzle rozplést.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Hm, Miroslav Kalousek označil toto obvinění za pokračování absurdního divadla.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, jo, ten se, zase ta rétorika těch politických stran, že jo, když budeme my dva v politických stranách, tak, a pojedeme podle často jejich pravidel, tak si dám velmi pozor na to, na co vás chytím, a vy, když budete profesionál, jak to taky bývá, tak si taky dáte pozor, na co mě chytíte. Ale to není, má pravdu - nemá pravdu, buďme upřímní. Média to nemohou vědět, a jak tedy my občané se v tom máme vyznat?

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
To je pravda. Švýcaři v referendu se vyslovili pro stanovení horní hranice počtu cizinců, kteří v zemi mohou dostat povolení k pobytu. Výsledek byl sice těsný, ale, ale, ale platí tedy ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Ano.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Jaké důsledky to může přinést, podle vás?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, tam je to velice zajímavá situace. Já k tomu jenom stručně řeknu, že jsem taky tu zem trochu poznal pracovně během let, 25 minulých let a jedno jim musím dát jako plus, v té zemi oni mají a to tvrdí, že nemohou a nemohli třeba v turismu, v hotelerii vůbec existovat bez Italů, španělských příchozích pracovníků a tak dále. Ale vždycky dbali na to, aby tam byly veškerá sociální zajištění k tomu zdravotní, penze a tak dále, prodlužovali smlouvu rok od roku a zamezovali tak černé práci, což jsem považoval za dobré. Co se teď přihodilo, je hodně zvláštní. Když se rozhlédneme po světě, tak vidíme, že Anglie, Francie, Itálie, začíná Holandsko, skandinávské země, pějí podobnou notu, máme příliš přistěhovalců. My ovšem nežijeme v roce 68, 78, to dnešní přistěhovalectví to není politický azyl, jak jsme to znávali, to je existenční azyl de facto, že jo, to je docela zvláštní situace, a co se může přihodit je, Švýcaři tvrdí: to musí projít parlamentem, ono to bude trvat dva, tři roky /nesrozumitelné/ vy si nemůžete dělat, co byste si přáli, vždyť jsme, jste v Schengenském prostoru, že jo, no, ono se to může obrátit tak trošičku proti členům EU, právě té Anglii, právě té Francii, nepopiratelně a dalším zemím, který mají podobné problémy. 80 tisíc přistěhovalců za poslední rok, tuším, v 8 milionové zemi je poměrně dost, to neznamená, že to bude každý rok, bude to zajímavé sledovat, ale jeden, jeden aspekt tam je, jak těm Švýcarům to vysvětlit a neztratit květinku v soutěži, může se totiž stát, že ty jmenované země budou nuceny pod politickým tlakem a sociálně-ekonomickým taky udělat kvóty.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Hm, to znamená, podle vás, jak by dopadlo podobné hlasování, kdyby se takové referendum konalo třeba právě ve Francii nebo v Německu, myslíte podobně?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Německo je taky speciální případ, je tam samozřejmě drahá paní Angela, která je mistryní politiky nepochybně, myslím si já, že oni totiž, když dorazí dnes někdo do Německa, tak má plné právo na plnou podporu ve všech ohledech. No a samozřejmě teď je po volbách, tak je trošku možná jiná situace, ale víte, jak to chodí v těch, v té politice jsou vlastně po mým soudu jenom dvě období: před volbama a po volbách, že jo, mezi tím je mezičasí. Takže teď třeba ta situace, ten tlak není tak veliký, ale ten německý občan má, oni udělali řadu opatření, Němci se, zdá se, drží tak ze všech těch zemí krom Švýcarska nejlépe ekonomicky, ale to neznamená, byla to právě paní Merkelová, která, je to nějaký čas, řekla, no, nalejme si čistého vína, integrace se nám nepovedla. A integrace je jedním z velkých problémů, že jo.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Na tom referendu ve Švýcarsku je zajímavá také jedna věc z pohledu nás, České republiky, mě tedy aspoň zaujala, že vlastně ten výsledek by se měl realizovat až za 3 roky. Mně připadá, že někdy u nás s některými takovými věcmi, které nechci srovnávat, ale strašlivě spěcháme. Teď byl přece ten případ, že najednou si skoro všichni ti, který měli řidičský průkaz, museli rychle k jednomu datu si ho vyměnit. Nepřipadá vám to také, že, že, že je to takové ode zdi ke zdi, rychle něco udělat?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
My jsme dost zbrklí. Mně to tak připadá. Taky jsem to sledoval a říkal jsem si, proč se jaksi nedá nějaký čas, víte, ze života vám řeknu jednu, je to úplně banální záležitost, kterou to srovnám. Když někde v zahraničí se změní bankovní údaje, vy platíte věci, byt a tak dále, všichni víme co, tak oni vám to oznámí měsíce dopředu a napíšou: Je to tři měsíce dopředu a ještě dodají většinou, pokud byste, třeba ve Francii, Německu, ještě můžete měsíc to může jít na to staré konto a pak už, prosím, ne. A tady prostě já dostanu zprávu, dostanu ránu do hlavy a dozvím se, no, vy jste nezaplatil. A já volám a dělám všechno možný, tančím po bytě. A oni mi řeknou, no, nepřišly peníze. Já povídám, no vážení, ono to konto, jak jsem právě zjistil, už má, no máme jiný. No, to nejde. Máte pravdu. My jsme trochu v jistých věcech hr, hr, jo?

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Já bych se vrátil zase zpět za hranice, ale vlastně to bude tak zahraničně-domácí, protože jistě se nebude jednat o imigraci, ale teď k nám přijíždějí mladí Dánové, mluví se o několika tisících. Považujete to za problém, nebo co je za ...?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, je to takový zvláštní a mě by i konkrétně docela zajímalo, jak přijíždějí, protože mediální zprávy se liší, tam jsem někde četl, že zahraniční turistické kanceláře, no, já jsem si říkal, no, že by to bylo bez spolupráce se zdejšími, to pochybuju. Ale hlavně tedy mě fascinuje následující, že Skandinávci mladí pijí, jsou k tomu i podporováni údajně rodiči, protože Skandinávci jsou prý jinak citově uzavření, tak oni se otevřou a když by mladý Dán si nene, se občas nenapil, tak se nezařadí, říkají často rodiče tam, podle sociologů do té společnosti. No, to mně zní divně, nic proti nim, naopak já si myslím, ty země jsou vyspělý v mnoha ohledech, ale že si tu, to otevření přijedou provést zrovna k nám, je docela zvláštní a vysvětluju si to asi cenou těch, těch drinků, toho piva, tak zřejmě ty ceny tam budou podstatně jiné a oni si i ten pobyt v těch hotelech nebo kde, bude jiný. No, teď říkají, že mají rezervováno, já nevím kolik tucet těch míst, i klubů a naši lidi nebo pořadatelé to chtějí řešit tak, že budou mít jakési pásky ve spolupráci s nimi kvůli věku a když by to nefungovalo, tak oni totiž mají právo ve své domácí zemi jaksi požívat alkohol od 16 let, že jo, do určité míry a ne do kolika procent. Mně to přijde absurdní, že prostě máme tenhle problém, že přijede 6 tisíc mladých lidí a my jsme tak jako malinko ve zbrani, co se bude dít, protože mně to přijde jako jiná fáze těch mnohdy sportovních fanoušků, což teda nerad vidím, že jo, když ty fanoušci, místo, aby se potěšili sportem, jdou něco rozbít, aby ukázali, že jako mám ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
No, ale zase na druhou stranu, přijedou sem a budou tady vlastně utrácet, tak to je vlastně v pořádku.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Ano, ekonom jásá. Ekonom jásá. Teď jde jenom o to, aby nedošlo ke excesům. Ty Dánové sami říkají, že to byly excesy jednotlivců a že si sami na to dají pozor a dokonce se můžeme dočíst, že sem přijede několik dánských specialistů, policistů, kteří budou kooperovat s našimi a kteří mají s nimi zkušenost a jsou schopni s nimi jednat po svým způsobu. Já myslím, že to přežijeme, že jo.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Já si to myslím taky. Uzbecký prezident Karimov, který je někdy nazýván, nebo označován jako polepšený diktátor, má koncem měsíce zavítat do Prahy. A samozřejmě má být návštěvou u prezidenta Zemana, ale u mnohých lidí to budí emoce. Myslíte, že je to právem, nebo, jak se na to díváte?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, jo, ono je to, jak bych to řek, ten uzbecký prezident, když se podíváme na to dnešní Rusko a jeho snahy po eurosojuz tomu říkají, vyklidit prostor mezi EU a nimi, protože Rusko není s námi v té skupině, není zorganizováno, tak oni najednou tam vidíte, že Bělorusko a, a Rusko a Kazachstán dělají, začínají spolupracovat v obchodu, ve výměně služeb, kapitálu. No, Uzbek, ty, tyto asijské republiky Uzbekistán, Tádžikistán, ty další, stojí v řadě. Tam zřejmě jde o politiku Putinovy, Putina a Medveděva, dát se dohromady jako protivahu EU. No a teď, když to vemu z tohohle hlediska, ono polepšený diktátor, ano, mluvíme o něm, že jo ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Ano, ano ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
... polepšený diktátor mu říkají, jo, no ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Ano Karimov ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
... a tak je to prý tři roky, co ty sankce byly, sankce, který Západ měl vůči němu, byly jaksi odstraněný a můžeme si najít výrok i Hillary Clintonové, bývalé ministryně, že jo, zahraničních věcí, která říká, že ty největší excesy už pominuly a podíváme se hlouběji a vidíme, že pan Rasmussen, šéf NATA ho taky přijal, no a dokonce Barroso EU. No, tak ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Takže bylo odpuštěno ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Takže já bych tedy řekl, že my bychom neměli, teď budu mluvit jako nějakej podnikatel, to nejsem, nebo ekonom, prognostik, že nemůžeme se na sebe dívat, jako na někoho, kdo tu cosi páchá, co není jaksi, jaksi správný. Nalejme si čistého vína, ekonomie, ekonomie, ekonomie, slyšíme to ze všech stran a ta orientace asi nemůže být jednostranná /nesrozumitelné/ takže mě osobně to nevadí. Byť, jak říkám, nemám žádné podniky, ale nejsem ani specialista na ekonomii, ale já to vidím v tom celku. Kdybychom byli, kdybychom se vyřadili, vyčlenili, víte já mám s těmi lidskými právě problém, protože já říkám, že o nich jedná až po moučníku vždycky jo, když se sejdou, nejdřív se jedná o obchodě a kam pohlédneme i v historii evropský v minulých letech, nikde to skoro není jinak. Takže je to mrzutý, lidská práva jsou lidská práva, ale ještě uvidíme, co zažijeme třeba s Ukrajinou, že jo? Velmi složité.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
To je samozřejmě, to vám položím takovou podobnou otázku za chvíli. Jenom mě napadá, že když jste říkal, všichni odpustili a tak dále, tak všichni před lety odpustili panu Kaddáfímu, ale za pár let to bylo zase jinak všechno.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No a já vzpomínám, ano, to, to jste mi nahrál na smeč, řeklo by se v tenise, protože u Kaddáfího mě fascinovalo, že pan Sarkozy takto v uvozovkách "pravice" jedeme-li podle té, těch pravidel nomenklatury, kdo je co, ono už to moc dnes neplatí, pozval pana Kaddáfího, postavili mu stan uprostřed Paříže a on nakupoval a do toho nákupního košíku nedával máslíčko, ani houstičky, ale rakety, ne rakety - zbraně, prostě já to konkrétně nevím, a bylo to. Pak by pan Berlusconi. Totéž honem smlouvu, těžba nafty a tak dále. Pak bylo i Německo. A najednou došlo k tomu, k čemu došlo a to mě fascinovalo, tak a teď, co s ním uděláme s tím darebákem. Přiznejme si, že se jaksi v té světové politice často měří zvláštními metry. Kdyby to bylo konsekventní, s tebou nebudeme se bavit, no, tak smekám. Ale ono tak úplně není, že jo?

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Hm, je to složitější.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Je.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Jenom zpátky k panu prezidentu Janukovyčovi, který by také měl přistát, obrazně řečeno, v Praze na letišti v dubnu. Jak vy se díváte na takovou věc?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, někteří říkají, že nezapomeňme, že je to volený prezident, no, tak to je tedy argument dobře, Ukrajina, o níž všichni tušíme, že je poměrně dost rozdělena nejen na tu východní, na tu proruskou a antiruskou část, to je, s tím se nedá nic dělat. Horší je, že ta opozice, to se dočítáme čím dál tím víc i v zahraničním tisku, je velmi rozdrobena, od pozitivní až po extremisty, nacionalisty a tak dále. Pan Janukovyč, to je, jedna teorie říká, už dávno: Nebudeme-li se s některými lidmi bavit, dostaneme je ještě víc do izolace. A na to by se asi trochu mělo taky myslet. Protože nebudem přece, nebo velké obchody s touto zemí, která je v hluboké krizi, toho využívá že jo, Vladimír Putin obratně, o to nebude, ale ta izolace, to se asi tvrdí oprávněně podle zkušenosti, když necháme někoho úplně stranou, tak bude ještě víc stranou, než byl před tím, že jo.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
A navíc také se mluví o tom, že vlastně pořád není jasné, jestli, jestli Ukrajina patří spíše, obrazně řečeno na Východ nebo na Západ, že možná ta schizofrenie tam ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, to je taky pravda zcela určitě. Ta země má za sebou, já jsem do toho nahlížel tedy krutou historii, že jo, víme o tom, víme o Zakarpatské Ukrajině, sehrálo to také roli v naší republice. No, prožili mnoho změn, mnoho různých příchodů a odchodů a teď jsou v jisté fázi, kdy mě spíš napadá, trošku kacířsky, zda ta naše roztomilá EU pro to udělá opravdu vše, protože s prominutím, navštívit, podat pravici, my vás, my jsme s vámi, jste s námi, my jsme s vámi, no, to, to mnohdy nepomůže. Zejména zemi, která jaksi je, můžeme skoro říct docela ekonomicky vydíratelná, že jo, ze strany Ruska, velmi snadno, dluhy a, a cena ropy a Vladimir Putin jen co se vrátil z juda nebo z potápění, co objevil amfory předem přichystané, hned slibuje. On je to ten, pan Putin nám nebude sympatický, těžko, ale jedno musíme přiznat, to je obratný hráč karet, ten má žolíky v mnoha kapsách a on je rozehrál.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
V Soči probíhá, probíhají olympijské hry. Ta, naskýtá se otázka, zda-li měl prezident Miloš Zeman letět na slavnostní otevření těchto olympijských her, nebo neměl, když řada západních státníků v té chvíli zůstala doma. Co si o tom myslíte?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, zase jsme u toho, jsme u gest, že ano. To, na to může každý pohlížet jak chce. Kdo nejede a dává tím něco najevo a kdo, kdo jede. Já se dívám zpátky do historie a ona historie olympijských her, jedno jsou sportovci, jimž člověk drží palce, protože neustále trénují a dřou a těšej se, že budou-li zdraví, tak jednou za 4 roky něčeho dosáhnou. A pak jsou různá gesta od 1936, kdy francouzská delegace z pocitu udělat gesto vůči hostiteli, tam zdvihla pravici, tak špatně je vedli tehdy instruktoři tu francouzskou atletickou skupinu a pak jsou, vzpomeňme roku 68 Mexiko, krátce několik měsíců po okupaci došlo k různým požadavkům, aby ty země, včetně Sovětského svazu tehdy a spřátelené země, aby bylo bojkotována, byly bojkotovány ty olympijský hry. No, potom samozřejmě Sověti vyvíjeli tlak, to si vyřídíme v naší ródině, jsme jedna rodina, to jsou interní problémy, nebudete přece kvůli tomu mrhat silami sportovců, kteří už nedostanou v životě šanci a nakonec přišla ještě téze, no, ono se tím dá vyjádřit odhodlanost Čechů přesto jaksi podat sportovní výkony, přesto, co se přihodilo a kdo z nás by se neradoval, budem-li upřímný, z těch 4 nebo kolika medailí té Věry Čáslavské ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
No, samozřejmě, samozřejmě.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, takže ono můžeme to obracet do různých stran. Já, takhle to vidím, nebo nevidím /nesrozumitelné/ tady. No.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
No, pojďme dál. Dnešním hostem pořadu Jak to vidí, je spisovatel Ivan Kraus. Zemřela v 85 letech hollywoodská hvězda a také velvyslankyně Shirley Temple-Black. Jak vy se díváte na ženy v politice, ženy, které původně byly, řekl bych hollywoodskými hvězdami a pak se staly, pak se daly na politiku?

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak máme Ronalda Reagana, který nebyl, říkalo se áčko herecké, nehrál v A filmech, dokonce i s opičkou tu a tam vystoupil v béčku, ale potom obklopen jaksi svými poradci, to byl muž, který lecčehos dosáhl v těch Spojených státech i ve světový politice, čili já v tomhle nejsem jaksi extremista, či šovinista, já si myslím, neříkejme nic předem. Podívám-li se po té Shirley Temple, která, že jo, byla i, byla i šéfkou protokolu v Bílém domě, pak byla v OSN jedinou ženou americké delegace a posléze vyslankyně a takto i v Čechách po 89. rokem počínaje, jinak hvězda, největší dětská hvězda ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Ano.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
... asi všech dob, která já nevím, v jakým předškolním věku, nebo školním, dosáhla jako jediná Oscara, tančící a zpívající, když to porovnáme, tak mně byla sympatická paní Golda Meir, která chodila s takovou taštičkou, kabelkou, docela obyčejnou a která hrála velkou roli pro, pro Izrael a ta Golda Meir, půvabná to paní, prostá žena ve způsobu života, která v kuchyni u bábovky hovořila s Henry Kissingerem a pak mu řekla větu, kterou jí nezapomenu, když jí dal pusu, já bych nevěřila, že také líbete ženy. No, druhá lady, zase budeme, někdo řekne, no, pozor, ona udělala negativní věci, já ale, udělala řadu věcí pro Anglii, a to je železná dáma paní Thatcherová. A když člověk viděl, jak tam si tapetuje pokoj, tak si říkal, sakra, to je žena prostá, ale s nesmírnou silou, kterou samozřejmě si, samozřejmě si způsobila i jisté komplikace ve svý politice, ale dosáhla lecčehos a ta Anglie víme a lze dokázat, nešla dolů, nýbrž směrem vzhůru.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Hm, no ono vůbec některé ty, řekl bych, civilní projevy státníků jsou možná lidem sympatické. Připomenu jenom ten případ, kdy francouzský prezident Hollande jel za ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Ano ...

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
... milenkou na skútru, ale Francouzi mu to vlastně toto nevyčítali, nebo nevyčítají.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
No, naše zkušenost z Francie, ano Francouzi mu to nevyčítali, musíme nejprv říct, co se přihodilo, jediné, co mu vyčítali bylo, že nejel na správném skútru s těmi rohlíčky za tou milou, on měl jet na Peugeotu a on si dovolil jet na PRG, což je italský, italský, a to se jich dotklo. Tento druh patriotismu oni mají, ale těm Francouzům musíme jinak říct, čili to byla jediná výtka, u Francouzů ten život soukromý a život v politice jsou dvě věci a když víme, že Giscard d´Estaing také měl své aféry a odjížděl v takovém kamionetu, který měl nápis "praní a žehlení", kde se lehce přikrčil, tak /nesrozumitelné/ napadlo, a kdo by, vždyť je to ze strany levicový, toto vytýkat a Francois Mitterrand měl nemanželskou dceru a když si jeden francouzský žurnalista dovolil se zeptat na toto téma, položit mu otázku, tak řekl: /francouzský text/ - a co? A zlobil se, do čeho se to mícháte? To je něco, co Francouzi mají, v čem se liší. Je tam jeden, jedna výhoda, nejsou vydíratelní, to je tam nejsou vydíratelní, vy můžete dělat politiku lepší, prospěšnou, úspěšnou méně, ale to, že se scházíte s Andulkou, či s Marií, by nemělo hrát roli a podívejme se, co se stalo u nás, byť to šlo trošku dál. U Francouzů já bych řekl, mít milenku pro hlavu stát je velmi normální, ba naopak nemá-li milenku, je suspektní, neboli trošku podezřelej.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Tak ona vůbec ty, pana, ty vlastnosti Francouzů jsou nám možná v něčem blízké ...

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Ano.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
... a my tady také myslím politikům toto nevyčítáme. Francouzi také nejezdí na dovolenou do jiných zemí, většinou jsou velmi, velmi takoví domáčtí, v tom se asi liší od nás trochu.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Fran, snad se v tomto liší, ale připomeňme, že vlastně tady jsme leta tolik cestovat nemohli v této zemi, že jo, to, to je jeden z aspektů a tak si to lidi dohánějí. A já slyším odevšad, zleva i zprava, a víte, že já už jsem byl v Rakousku, byl jsem v tom Řecku a Španělsku. Já už nikam nemusím, teď jedu na Šumavu. Byl ukojen ten hlad, a to musíme pochopit, který tu zcela logicky musel vzniknout. A Francouzi mají nádhernou zem a tak, kam by jezdili, když mají Středozemní moře, Atlantik a tak dále a tak dále.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Pane Krausi, já vám moc děkuji. Hostem dnešního pořadu Jak to vidí byl spisovatel Ivan Kraus. Mějte se moc hezky, přeji hezký den a zítra bude hostem u nás v Českém rozhlase profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka.

Ivan KRAUS, spisovatel, publicista
--------------------
Já děkuji a pozdrav posluchačům.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ivan Kraus
Spustit audio