Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman 16. listopadu

17. listopad 2020

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman. 

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový týden přeje Zita Senková. Výběr z událostí, které hýbou společností, bude glosovat Ivan Hoffman. Přeji vám do zlínského studia dobrý den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Také hezké ráno vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komentátora se zeptám například na to, proč je Česko podle nejnovější zprávy české kontrarozvědky stále atraktivní pro zahraniční agenty. Bylo vypnutí projevu prezidenta Donalda Trumpa cenzurou? A co ukazuje pokračující audit Evropské komise ve věci střetu zájmů a dotačních nesrovnalostí premiéra? Poslechněte si dnešní názory.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
/znělka/

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě za rok 2019 poukázala na značnou aktivitu špionů z Ruska a Číny, ale také na riziko zneužití státních tendrů dodavateli z autoritářských zemí nebo útoky zahraničních hackerů. Ivane, v čem je Česká republika pro agenty stále tak zajímavá?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No, nevím, čím je zajímavá, a řekl bych, že možná ani až tak zajímavá není, jak to vypadá z té zprávy BIS, my doopravdy nejsme zemí, která by rozhodovala, co se bude dít na planetě, a určovala nějaké globální trendy, možná jsme zajímaví tím, že lze u nás prodat nějaké zboží anebo, řekl bych, to je asi jediné, co mě napadá...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Proč tedy BIS vlastně opakovaně poukazuje na tu aktivitu, jak píše v té zprávě, zejména ruských a čínských špionů?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já si dávám stejnou otázku. Já bych možná začal tím, že Bezpečnostní informační služba je státní instituce a jako taková dělá to, co jí ukládá zákon a. Zákon jí zveřejňování těchto výročních zpráv nepřikazuje, nic o tom nepraví, to znamená, že BIS tyto zprávy vydává z pilnosti. Když se podíváme v uplynulých letech, oni jsou si velice podobné, a já myslím, že je tomu tak proto, že zpravodajci nemohou být konkrétní, protože by tím pádem vyzradili to, co je tajné. To znamená, jsou obecní, no, ale to vyznívá nikoliv jako profesionální informace, ale velmi často jako taková politická propaganda. No a v tomto smyslu jsou zprávy BIS podle mě docela kontraproduktivní, někdo by měl připomenout panu řediteli, že mluvit je stříbro a mlčet je zlato, podle mě opět BIS promarnila šanci nic neříct a dělat prostě v skrytu, nenápadně to, k čemu je určena, to, za co je placena, dělat svoji práci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Podle šéfa BIS Michala Koudelky je, cituji jeho slova, ostatně praví se to i v té zprávě, veřejná kontrola jejich práce je stejně důležitá jako kontrola ze strany vlády České republiky a Parlamentu. Podle něj občané této země by měli vědět, jakým tématům v předchozím roce se služba věnovala, jaké priority a proč měla a tak dále.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Je to zpráva za rok 2019. Uvádí se v ní i hodně důležitých věcí, například v popředí je starost o ekonomické zájmy státu, je zmíněna otázka konkurenceschopnosti nebo kybernetické a energetické bezpečnosti, to jsou samozřejmě důležité věci, ale právě proto, že to je zpráva zminula, předtím, než se kvůli pandemii dramaticky změnil svět, tak tam například chybí potřeba potravinové nebo farmaceutické bezpečnosti, tady vidíme, že BIS nepředpokládala, co může v budoucnosti být důležité, a toto jaksi opomenula, nicméně to jsou, řekl bych, věci obecné, ale opakuji, to jsou věci, které prostě, kdyby podložili nějakými fakty, řekli prostě, proč právě toto považují za důležité, tak by to mělo relevanci, ale to oni říct nemůžou, protože oni jsou úkolováni, dostávají důvěrné zadání, co mají zkoumat, na co si mají dávat pozor a jak to udělají, nebo neudělají, to veřejnost vůbec není schopná zkontrolovat ani posoudit, protože o tom nesmějí mluvit. Ono je to celé, řekl bych, kontraproduktivní a já mám z toho dojem spíše rozpačitý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A když si čtete tu zprávu nebo čteme, veřejnost, je ten jazyk pro nás laiky, kteří do toho nevidíme, třeba srozumitelný? Jak to na vás působí?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No, já z toho nemám pocit, že by...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když už se to tedy zveřejňuje.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Jo, já nemám pocit, že by například zveřejnili, že obrana ekonomických zájmů by měla být kruhová. To znamená, že by měla nebýt před vším, že by se měl dávat pozor na na všechny vliv, který zde jsou, no a když se hovoří o, dejme tomu, činnosti proruských aktivistů, prorusky smýšlejících osob, které vědomě či nepřímo napomáhají cizí moci, tak vlastně tady jsou určitě i občané čeští, jejichž aktivity jsou proamerické, probritské, proizraelské, no a o nich neříkáme, že vědomě či přímo napomáhají cizí moci, to znamená, je to, řekl bych, taková ideologická řeč. Oni používají jazyk, který podle mě té tajné službě vůbec nesluší. Oni by měli být nad věcí a říkám, nejlépe by neměli vůbec mluvit. To by bylo ideální.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zástupci vlády říkají, že závěry tajných služeb pečlivě sledují, jakou podporu má podle vašeho názoru Bezpečnostní informační služba pro svou práci od politiků?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Nevím, z minulosti si pamatuju, že byli politici různí. Někteří doopravdy sledovali ty zprávy Bezpečnostní informační služby, ráno, když vstali, to první, co je zajímalo, je, co dostali na stůl od BIS, z té doby, když jsem si hodně povídal s politiky napřímo, tak se říkalo, že takovýto vztah k BIS měl například premiér Špidla. Naopak pamatují, že premiér a později prezident Václav Klaus ty zprávy nečetl vůbec nikdy. Vůbec ho to prý nezajímalo. To znamená, to je asi případ od případu, jsou lidé, kteří spíše spoléhají na ty otevřené zdroje a zajímá je to, co si mohou lidé přečíst, a od toho se odvíjí potom takový jejich politický marketing nebo politická strategie, taktika, no a pak jsou lidi, které zajímá prostě to, co je tajemné, nejisté, co nevědí druzí, a řekl bych, že asi i dnes to bude individuální, že někomu ty zprávy BIS jsou užitečné a někoho nezajímají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A neměla by být vlastně jedna z priorit politiků této země nebo jakékoliv země právě vlastně bezpečnost, ochrana, bezpečnostní zájmy, jednou z klíčových priorit?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já bych řekl, že určitě ano, dokonce když BIS hájí zájmy České republiky bezpečnostní a bere se za ně, v té zprávě aspoň to tak deklaruje, tak to lze vzít jako příklad vlastenectví, ale znám i názory lidí, kteří říkají, že je to takové pozdní vlastenectví tehdy, když už v České republice mnoho věcí ovlivnit nejsme schopni, protože je součástí nadnárodních struktur a podléháme pravidlům, zákonům, které platí mezinárodně a jejichž důsledkem jsme vlastně v mnoha ohledech nesvéprávní a o nějakém vlastenectví se už hovořit příliš nedá, a tak je vlastně pěkné, že BIS s touto rétorikou přichází, nicméně asi ostražití v dnešním světě bychom měli být na všechny strany a vůbec nestačí si vybrat 2 nějaké nepřátele a vůči nim se mobilizovat, protože v dnešním světě, kdy prostě taková průmyslová špionáž například je činnost, při které nikdo nezná bratra, nikdo není nikomu spojencem, každý si hledí svého, no, tak to je věc, kdy prostě je potřeba mít se na pozoru doopravdy do všech stran. Nejenom se dívat jedním směrem. /znělka/

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jsme stále ve spojení s komentátorem Ivanem Hoffmanem, který je ve zlínském studiu Českého rozhlasu. Po necelém roce dorazil do Česka další klíčový rozbor Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Brusel trvá na tom, že Andrej Babiš stále ovládá holding Agrofert, a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Požaduje také kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. Premiér Babiš při interpelacích v Poslanecké sněmovně minulý týden střet zájmů odmítl, což odmítá opakovaně. Podle auditorů má Česko v předcházení střetu zájmů závažné nedostatky. Jak to vidíte vy, Ivane?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Tak především bych řekl, že to je evergreen, mně už ta kauza střetu zájmů Andreje Babiše připomíná takovou tu ponornou řeku. Chvíli se o tom mluví, je to prostě na prvních stránkách novin, všichni se tím zabýváme, no a pak to zmizí na nějakou dobu a pak se to znovu vynoří, já se obávám, že to tak bude i do budoucna, že to je něco, k čemu bychom rádi už znali nějaký definitivní verdikt, nějak to uzavřeli a šli dál, ale podle mě se to nestane, já bych řekl, že dotace vůbec jsou nešvar, jo, prostě místo té deklarované solidarity vidíme velmi často, ekonomové na to upozorňují, prostě dotace deformují trh. To přidělování anebo odebírání dotací je do značné míry součástí konkurenčního boje, no a tehdy je vlastně ta hlavní otázka, kterou si kladu, když se ta kauza vynoří, kterou si klademe, je, jak se k tomu má postavit stát. No a to by bylo strašně jednoduché, kdyby Agrofert byl jenom Andrej Babiš, ale problém je v tom, že Agrofert, to jsou také místní potravinářské, chemické a jiné firmy, které zde vytvářejí pracovní místa a platí daně. No a pomineme-li tu právní stránku věci, to znamená, zda Andrej Babiš je, anebo není ve střetu zájmů a zda ten eventuální střet zájmů je něco, na co občané doplácejí, anebo něco, z čeho zaměstnanci Agrofertu profitují, tak pak stále platí, že kdyby stát hodil přes palubu miliardáře, kteří vydělávají finančními spekulacemi anebo tím, že draze prodávají to, co levně nakoupili, tak to by nebyla až taková škoda. Ale otázka je, zda hodit přes palubu fabrikanty, jo, lidi, kteří prostě jsou konkurenty toho nadnárodního byznysu. To by samozřejmě šlo, kdyby to bylo z důvodu, že by je stát hodil přes palubu s tím, že výrobní prostředky by měly patřit lidu. Ale to dnes nikdo z politiků jaksi neslibuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A co tedy, jak je vyřešen ten střet zájmů, vlastně podstata toho problému? Možná budu citovat jen krátce Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který pro irozhlas.cz k závěrům toho šetření Evropské komise řekl, že za 3 roky jsme se dostali jen do pozice, kdy česká vláda hledá výmluvy a dopisuje si s Evropskou komisí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Ten důvod jsem popsal. To je proto, protože Agrofert není jenom Andrej Babiš. To jsou zaměstnanci, to jsou firmy, které u nás platí daně. To je ten důvod, proč je to problém.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobře, pojďme ještě krátce k jedné dohře, Jaroslav Faltýnek zůstane v čele poslaneckého klubu vládní strany, o jeho odvolání z čela klubu vlastně nakonec nikdo hlasovat nechtěl. Pan Faltýnek čelil kritice za noční schůzku v restauraci, která měla být kvůli vládním opatřením zavřená. Kvůli tomu už skončil ve funkci ministra zdravotnictví Roman Prymula. Takže jediný, kdo vlastně přišel o místo, byl právě epidemiolog.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No, Jaroslav Faltýnek přišel o místo, nevím, jestli to je první místopředseda, nebo zástupce, ve vedení strany, ve vedení hnutí ANO, to, o co nepřišel, je důvěra poslaneckého klubu. No a to, řekl bych, je něco, co možná trápí opozici, trápí média, nicméně my se musíme na to podívat tak, že Jaroslav Faltýnek sice naštval svého šéfa tím, že se angažoval v něčem, co není jeho byznys, ale to, že členové poslaneckého klubu ANO mu důvěřují, tak to je asi něco, co předseda, je-li pragmatik, musí brát v potaz, no a ten post si Faltýnek udržel proto, že je schopný manažer podle svých spolustraníků, anebo protože za něj není náhrada. My nevíme, co bylo tou příčinou, ale v každém případě je naprosto normální a správné, že konkurence kritizuje za to chování konkurenčního politika, ale stejně tak normální je i to, že se politické strany nechovají tak, aby udělaly radost svým politickým konkurentům, mediálním kritikům, já bych řekl, že ANO prostě usoudilo, že mu Jaroslav Faltýnek víc prospívá, nežli škodí, a to je celé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak co se týče té takzvané noční vyšehradské schůzky, spekuluje se i o tom, koho případně to extempore posílí nebo by mohlo posílit. Nevím, jestli máte k tomu nějakou glosu nebo podnět.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já ani moc ne, tak když se podíváme na některé průzkumy veřejného mínění, tak vidíme, že ANO docela ztratilo politické preference v poslední době, ale je to zatím jenom podle jedné agentury, musíme počkat na další, a naopak, podle posledního průzkumu, který jsme viděli, se dostává více politických preferencí Pirátům, ale jestli je to důsledkem právě téhle kauzy, to nikdo takhle neřekne. Do toho se promítá samozřejmě mnoho dalších faktorů. /znělka/

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posloucháte rozhovor s komentátorem Ivanem Hoffmanem, mezi politiky i novináři se debatuje o kauze přerušeného projevu Donalda Trumpa. Po volbách, konkrétně 6. listopadu, kdy komise už počítaly hlasy obou kandidátů, přednesl projev. Ovšem přenos řada amerických televizních stanic, NBC, CBS, ABC a tak dál, po několika minutách přerušila. Prezident totiž podle nich bez důkazů tvrdil, že volby byly zfalšovány. Donald Trump prohlásil, že čelí spiknutí korporací, médií a také Demokratické strany svého soupeře Joea Bidena. Vypínat v takových případech politiky, když něco říkají, média si to myslí, na co nemají politici argumenty jako v tomto konkrétním případě Donald Trump?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já myslím, že to byl důsledek takové té zdivočelé předvolební a volební atmosféry ve Spojených státech, já jsem na okraj zaregistroval takovou zmínku o Američanovi, který pokud jde o dění v USA, tak poslouchá pouze britskou BBC, protože ten angažovaný bojovný žurnalismus v Americe se už nedá vydržet. Tím tím bych asi začal. Ono když novináři sami sebe prohlásí za arbitry toho, co je pravda a co ne, co je morálka, a začnou rozhodovat, co je správné, co se smí říkat a co nikoliv, tak podle mě to nesvědčí o takové té službě hlídacího psa, ale spíše o úpadku žurnalistiky. Já myslím, že novinařině sluší věcnost, nadhled, odstup, určitě slušnost, no a myslím, že novinář by nikdy neměl zapomínat na to, že nemá od voličů mandát dělat politiku. Což se v Americe před těmito volbami, a to ze všech stran, velice dělo. No a to, že politik řekne nepravdu nebo polopravdu, je podle mého názoru menší problém, než když mu někdo vypne mikrofon. To prostě je cenzura, neumím to jinak říct, a cenzura je vždycky projevem nevkusu, arogance nebo slabosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak sociální síť Twitter, ta začala většinu Trumpových příspěvků schovávat, upozorňuje na jejich spornost, tady musím podotknout, že Twitter nemaže to původní sdělení, ale jej jaksi doplní varováním. U Facebooku je to podstatně radikálnější, tam je to buď, anebo. Možná jenom pro zajímavost, Donalda Trumpa sleduje přes 90 000 000 lidí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No, když ale mluvíte o těch sociálních sítích, to nejsou seriózní média. To nejsou novináři, to je byznys s informacemi a tam samozřejmě ta privátní firma sleduje mnoho zájmů a zřejmě si taky spočítá, že zveřejněním, anebo zákazem dociluje nějakého komerčního buďto zisku, anebo ztráty, že se jim prostě vyplatí některé ty tweety nezveřejnit a jiné naopak zveřejnit, že se jim vyplatí, anebo pak nevyplatí na sebe tímto způsobem upozornit, tady to bych trochu bral jako odlišný případ. Jiné je, když se prostě politikou zabývá zavedené médium, které tím prostě riskuje svou prestiž, ztrátu prostě image, nějaké nestrannosti a tak dál. Twitter a Facebook, to jsou podle mě jiné věci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem Donald Trump v neděli alespoň podle agentury Reuters měl poprvé veřejně uznat, že Joe Biden zvítězil ve volbách, nicméně zopakoval své tvrzení, že hlasování bylo zmanipulované, a pohrozil dalšími stížnostmi na průběh prezidentských voleb, tak zdá se, že to ještě stále nekončí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
To asi nekončí, já jsem zaregistroval Rudyho Giulianiho, který říkal, že v Pensylvánii mají důkazy o tom, že byl porušen zákon a že nebyli zástupci republikánů vpuštěni ke sčítání v některých místech a že spousta hlasů je neplatných a že to teda mají zadokumentované, že mají doklady, tak asi dojde i na nějaké soudy, nicméně já bych řekl, že ty volby jsou rozhodnuté a že trpělivost jak Američanů, tak světa nelze napínat donekonečna, mám takový pocit, že Donald Trump prostě pro tyto volby jako skončil a že si Američané v jistém smyslu zaslouží, že si potřebují trochu odpočinout.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak napínavý je český fotbal a ohýbání fotbalových zápasů? Bývalý místopředseda Fotbalové asociace České republiky Roman Berbr je jedním z 20 obviněných v kauze údajné korupce, ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy. O čem svědčí tato aféra?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Kdo trochu sleduje dění ve fotbale a to, co se o něm píše, pokaždé, když se volí předseda a něco se tam děje, tak to jméno Romana Berbra prostě od roku 2013 je neustále ve vzduchu, neustále se skloňuje, ví se o něm, že to je taková šedá eminence, která se pohybuje v pozadí fotbalu, a jeho prestiž a renomé nikdy nebyly nějak, řekl bych, velké, ale mě ten jeho vliv byl silný, a tak vlastně asi málokoho překvapilo, kdo to trochu sledoval, že nakonec byl přistižen jak při manipulaci fotbalových zápasů, tak při praktikách nekalých, kterými budoval tu mocenskou pozici, no a nakonec je obviněn ještě i z defraudace 850 000 Kč z pokladny plzeňského fotbalového svazu, to znamená, je ve vazbě, to, co mu nikdo určitě nepřeje, je, že tam ještě je pozitivně testován na covid-19, takže je ještě i nemocný, nicméně k celé té kauze bych já řekl, že sport se vlastně pro nás stal spíš něčím, čemu přihlížíme, čemu fandíme, ale aby sport fungoval, tak by se také mělo sportovat. Prostě pro radost z pohybu, kvůli soutěživosti a je čas zdůrazňovat roli aktivního sportování spíš než toho přihlížení a mně by se zamlouvalo, kdyby po téhle aféře také stát k tomu prostě zaujal nějaký normální postoj a ty peníze, které jdou do sportu, kdyby začaly směřovat spíše k sportující občanům, především pak k mládeži, k dětem a ne k těm, kteří vlastně sportují proto, aby zbohatli, a na jejichž sportování se díváme a se tím bavíme. To by prostě mělo být vyústění té kauzy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Fandil jste v zápase Česko - Izrael?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Tak já samozřejmě fotbal sleduji stále, protože jsem postižen tím, že jsem celé dětství běhal za míčem jako asi v té naší generaci všichni, tak já tomu neuniknu samozřejmě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak se díváte vůbec na sport bez diváků nyní vlastně kvůli restrikcím a koronaviru?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No, není to ono, jo, je to prostě něco jiného. Tak ten sport má tu tradici, že prostě člověk jde a vidí ty sportovce naživo, ne v televizi a ne na videu, já si z dětství pamatuji, že když jsem poprvé viděl, otec mě vzal jako malého kluka na fotbalový stadion a tam jsem viděl, jak ti hráči za tím míčem doopravdy běhají, no, tak to mě ovlivnilo obrovsky. To znamená, že ten sport bez diváků je prostě divný. Je to zvláštní. Ale zase z druhé strany, ten, kdo se vlastně dneska dívá na nějaké záznamy z Premier League, tak alespoň ty studia, režie prostě mu nabídne nějaký zvuk, takže to vypadá ve zvuku, jako kdyby tam ti diváci byli, fandili, pokřikovali, takže tu atmosféru lze tomu dodat, řekl bych, nějak technicky. Nějak to doplnit nějakým zvukem, ale ono to není, je to něco jiného.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Musíme s tím nějakou chvíli ještě žít. Pohne se kdy, za jakých podmínek český fotbal lepším směrem, nebo i sport? Můžeme mluvit i o hokeji.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Jedině tak, jak jsem řekl, že bude znovu strašná spousta lidí, každý, kdo může, sportovat pro zábavu. Tam, já bych řekl, takovým velkým nešvarem dnešní doby je, že chybí volně přístupná hřiště a tělocvičny, kam by zadarmo si mohl přijít zasportovat kdokoliv, a na druhé straně jsou sportovci, kteří nevědí, co s penězi, pořizují si trysková letadla, ono to někdy doopravdy vypadá, jako by smyslem sportování bylo zbohatnout, ale ono to tak není, smyslem sportování je doopravdy se pohybovat a výsledkem toho je nějaký zdravější životní styl. Já bych vrátil sport tam, kam patří.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komentátor Ivan Hoffman a jeho pohled na svět. Děkuji vám za to. Na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nenechte si ujít zítřejší rozhovor se spisovatelem Pavlem Kosatíkem, na slyšenou se těší Zita Senková, vysílání Dvojky, ideálně v digitální kvalitě, v DABu teď pokračuje dalšími pořady. Dobrý poslech bez jakéhokoliv šumu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Zita Senková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka