Přepis: Jak přestat kouřit? - 27. června

28. červen 2011

V pondělní poradně Dvojky jsme se věnovali radám, jak přestat kouřit. Hostem byla přednosta Centra pro závislé na tabáku Institutu klinické a experimentální medicíny, přednosta pracoviště preventivní kardiologie Věra Adámková. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Neuvěřitelný zlozvyk - kouření. Pokud mezi vámi, milí posluchači Českého rozhlasu 2, jsou ti, kteří se znovu a znovu pokoušejí zamáčknout svoji poslední cigaretu, tak teď, prosím, našpicujte ouška. Ve studiu je paní doktorka Věra Adámková, CSc., přednosta Centra pro závislé na tabáku Institutu klinické a experimentální medicíny. A teď přednosta pracoviště preventivní kardiologie. Dobrý den, paní doktorko. Říkám to správně?

MUDr. Věra ADÁMKOVÁ, CSc., přednosta Centra pro závislé na tabáku Institutu klinické a experimentální medicíny, přednosta pracoviště preventivní kardiologie
--------------------
Dobrý den. Říkáte to naprosto správně.

moderátorka
--------------------
Odvykání kouření. To téma jste už slyšela mockrát. Jak moc naše srdce úpí, když kouříme?

MUDr. Věra ADÁMKOVÁ, CSc., přednosta Centra pro závislé na tabáku Institutu klinické a experimentální medicíny, přednosta pracoviště preventivní kardiologie
--------------------
Naše srdce úpí velmi a nejenom naše srdce. Úpí naše cévy, úpí naše plíce, úpí vlastně naše kůže, protože víme velmi dobře, že kuřáci, a to znají všichni naši posluchači, mají také takovou tu nehezkou pleť. A krom toho úpí i všichni ostatní, protože existuje fenomén, kterému říkáme pasivní kouření. To znamená, že já sama kouřit nemusím a jsem s někým, kdo kouří, a také úpím. Úpí také moje cévy, úpí moje plíce, úpí moje pleť, úpí úplně všechno.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.