Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa bude pondělním hostem Dvojky

16. prosinec 2013

Podíváme se na koaliční smlouvu, kterou v pátek prezentovali zástupci ČSSD, Ano 2011 a KDU-ČSL. Podrobněji se budeme věnovat prioritám budoucí vlády v oblasti justice.

Neopomeneme ani rozhodnutí Pavla Varvařovského rezignovat na funkci ombudsmana či obvinění Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce ze zneužití pravomoci.

Zitu Senkovou budou rovněž zajímat názor právníka Josefa Baxy na vydávání pamfletu Mein Kampf, jemuž v roce 2015 vyprší platnost autorských práv. Bavorská vláda upustila od původního záměru vydat knihu nacistického vůdce Hitlera s kritickým komentářem a hodlá publikování i nadále blokovat.

Dotazy na Josefa Baxu směřujte na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Josef Baxa se v roce 1998 stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002, pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše i Pavla Rychetského. Účastnil se v letech 2000-2001 příprav a prosazení velké novely trestního řádu, založení Probační a mediační služby a v letech 2001-2002 tvorby nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.
V lednu 2003 jej prezident republiky Václav Havel jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu, jímž je do současné doby. Jako soudce je na tomto soudu mimo jiné předsedou rozšířeného senátu a redakční rady Sbírky rozhodnutí.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio