Prázdniny na venkově jsou plné zážitků, stačí je objevit

2. září 2015

Hostem středečního Tandemu byla Zdenka Nosková ze včelí farmy v Kostelní Myslové, která nás zvala na prázdniny. Nemusíme cestovat stovky kilometrů k moři, abychom si čas se svými blízkými užili, stačí vyjet „za humna“, a poznat český a moravský venkov.

„Já jsem vystudovala cestovní ruch a vždycky jsem měla k turistice po našem venkově spoustu výhrad, chtěla jsem to dělat jinak, lépe. Např. rakouský venkov, to byl vždycky pojem, ale náš? A pak jsem vlivem osudu dostala tu možnost se do toho zapojit,“ říká Zdenka Nosková.

Vznikla nabídka Prázdniny na venkově, která láká k tomu, abychom více poznávali naše okolí, naši zemi. Na internetových stránkách projektu si můžete vybrat region, kam se chcete podívat, co byste při vašem prázdninovém pobytu rádi zažili (projížďky na koních, ochutnávka specialit, vyzkoušet si řemeslo…).

„Já sama jsem byla překvapená, že se návštěvníci naší včelí farmy nechtěli setkat se včelami osobně, o tento zážitek nestáli. Naopak mě překvapilo, že největším zážitkem je pro ně natočit si med do hrníčku, dát si tam nálepku a odnést si to s sebou na památku. Zkusili jsme také komentované prohlídky, a o ty byl obrovský zájem,“ prozrazuje Zdenka Nosková, která se sama často vydává na místa nabízená v rámci projektu Prázdniny na venkově.

Cílem lidí, kteří na Prázdninách na venkově pracují, je, aby i náš, tedy český, moravský a slezský venkov, se stal také pojmem, aby tu turisté trávili svůj volný čas. „Vůbec to nemusí být jen v létě. Na jaře a na podzim, kdy lidé na dovolenou moc nejezdí, je náš venkov liduprázdný, a přitom plný zážitků,“ uzavírá Zdenka Nosková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.