Poslouchejte svého kadeřníka, říkají mistři oboru Ludmila Štinglová a Michal Červený

19. duben 2013

Jak šetrně pečovat o vlasy nebo jak předejít jejich vypadávání nám prozradili hned dva hosté Ludmila Štinglová a Michal Červený, oba mistři kadeřnického řemesla. Vše v pátečním rozhovoru před polednem na Dvojce ČRo.

Ludmila Štinglová a Michal Červený se původně měli věnovat úplně jiné profesi: L. Štinglová měla být baletkou, M. Červený chtěl pracovat u koní. Osud ale rozhodl jinak a dnes jsou oba mistři s množstvím domácích i zahraničních kadeřnických titulů.

Kadeřník nebo "koňák"?
Spojení kadeřnických nůžek a koní je podle M. Červeného ideální. „V salónu to je vždy jako v úle, musíte sledovat, co klienti říkají, co se kolem děje a všude je hluk i z různých strojů, přístrojů. Když ale vstoupíte do stáje, tak je tam klid, ticho. A to je pro mě neskutečně uvolňující.“

Včera a dnes
L. Štinglová vychovala 14 mistrů republiky. Mezi nimi i M. Červeného. „Když je člověk zapálený pro řemeslo, tak to vždy poznáte. Michal sice zlobil, ale vždy vnímal a byl s klientem velmi kontaktní. Často mě překvapil svými postupy a docela mě mrzelo, když nakonec odešel. Ale to je život.“
L. Štinglová začínala v době, kdy kadeřníci neměli takové vybavení, jaké mají dnes. „Byla to doba, která je pro mladé i pro Michala už jen vzdálenou historií. Jedinou barvou, kterou jsme používali, byla hena a ta, když se to nepovedlo, nešla sundat. Nezbývalo, než nechat vlasy odrůst. Dnešní chemické barvy jsou ale úplně něco jiného. Na odbarvování se používal tzv. kysličník, který se musel ředit. Pokud se to nepovedlo, tak byly vlasy často spálené.“

...který v okamžiku opuštění stupínku rázem ustal a vlasy si "kecly" zpátky tam, kde stály původně. U některých dam a dívek tedy přestaly stínit i výhled na cestu.

Dnes jsou přípravky šetrnější
Zajímavé je, že lidé už od nepaměti chtějí měnit svůj vzhled. První změny barvy vlasů se datují starým Egyptem, kde se barvilo právě henou. Používají se ještě přírodní barvy či přípravky jako např. citron? „Přírodní látky se už moc nepoužívají, protože dnešní, chemické přípravky jsou opravdu k vlasům šetrnější. Samozřejmě, pokud to kadeřník umí. A pozor na barvy, které se dají koupit ve volném prodeji. Nikdy totiž nebudou stejné, jako u profesionála. Proto vždy dodávám: poslouchejte svého kadeřníka,“ dodává L. Štinglová.

Vlasy, ilustrační foto

Test citlivosti vlasů
Kadeřník prý také musí mít dar vidět, co se svým klientem dělat. „Je to cit, který se nedá naučit a ne každý jej má. Když vstoupí do dveří nový zákazník, musím mít představu, jak bude vypadat, když ho proměním. Pak si samozřejmě poslechnu jeho představu. Na druhou stranu ale nikdy lidi nepřesvědčuji o své pravdě. Respektuji to, co chtějí,“ říká M. Červený.
U nových zájemců o změnu vzhledu se také má dělat test citlivosti vlasů. „Test se má dělat při vstupu. Barva by se na 24 hodin měla nanést na předloktí a nechat ji reagovat. Popravdě, dnes na to moc není čas. Ale já se zákazníků vždy ptám, zda jsou alergičtí a jak jim barva dříve reagovala. Test pak dělám pouze ve chvíli, kdy si nejsem jistý nebo mě na to zákazník upozorní.“

Více se dozvíte v rozhovoru se Stáňou Lekešovou. (Audio najdete v tomto článku.)

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.