Pomáháme dětem i rodičům

Do čtvrtečního Tandemu přijala pozvání Zdeňka Masopustová ze Studijního centra Basic v Jihlavě, které pomáhá především dětem školou povinným s problémy v učení. Pomocnou ruku ale nabízejí i rodičům, kteří, často v dobré víře, své děti špatně doučují.

„Chodí k nám děti nejčastěji ve třetí třídě, kdy dochází k takovému prvnímu zlomu, na děti se valí spousta informací, a ony nestíhají. Dalším takovým mezníkem je pátá, a pak sedmá třída,“ vyjmenovává nejčastější „klienty“ doučování v centru Basic Zdeňka Masopustová.

Nejčastěji řeší při doučování čtení. Dětem se pletou písmenka, hlásky, často nerozumí významu slov. Zdeňka je konkrétnější: „Vezměte si např. slabikář, slova moped, ale i sad jsou pro děti často nesrozumitelná. Neví, co čtou, a ztrácí motivaci. Děti dnes často vyrůstají u televize, mají malou slovní zásobu, navíc doma tolik nepomáhají, nepočítají peníze, a pak jim dělají problémy např. zlomky.“

Školení lektoři v centru Basic při úvodní testovací hodině vypozorují, jak děti na problém s učením reagují. „Dítě může mít nechuť k učení. Může se ve škole nudit, špatně se soustředit. S každým pak pracujeme individuálně,“ popisuje Masopustová.

Např. pokud se školákovi pletou samohlásky, snaží se lektoři zapojit jejich představivost, přiřadit k tvaru písmene správný zvuk. Žáci si tvary písmen např. modelují.

Ve studijním centru pomáhají i rodičům dětí, které se ve škole potýkají s problémy. Jaké dělají maminky a tatínkové chyby?
Zdeňka Masopustová dodává: „Když jsem sestavovala seznam rodičovských chyb, vyšlo to na celou jednu přednášku. Dětem musíme doma číst, povídat si s nimi, aby měly dobrou slovní zásobu, být trpěliví, nekřičet na ně při doučování, a věřit jim, že to zvládnou.“

Spustit audio