Podle Jacquese Rupnika se současná diplomacie scvrkla pouze do řeči peněz

13. prosinec 2013

Připomněli jsme 25. výročí slavné snídaně franocuzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty z 9. prosince 1988 a její poselství.

Měly by iniciativy typu Charty 77 bez takové podpory šanci na úspěch v boji proti totalitním a autoritářským režimům? Kolik empatie má současné Česko vůči zemím, které ještě bojují za lidská práva a demokracii?

9. prosince 1988

Do vysílání Dvojky si Jacquese Rupnik našel cestu až z Paříže a motivem pro tuto cestu bylo datum 9. prosince 1988, kdy proběhla slavná snídaně francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty. Připomenutí události proběhlo na Francouzském velvyslanectví v České republice a moderátorku Zitu Senkovou zajímalo, proč je právě toto datum tak důležité? „Byla to především příležitost se zamyslet nad významem pro dnešek. Jedno z poselstvích je připomenout, že Francie měla s Českou republikou významné obchodní styky, a přestože vlády nemusí souhlasit se samotnou politikou státu, vždy se najdou společné zájmy." Podle politologa J. Rupnika se nám ale bohužel současná diplomacie, a hájení diplomatických zájmu, scvrklo pouze do řeči čísel a účetnictví. Jakékoliv mezinárodní rozhodnutí a vyjádření se tedy překládá do možných obchodních příležitostí.

Logo

Máme tušení, jakým směrem se budeme ubírat?

Koaliční smlouva nově sestavené vlády bude brzy hotová. Jaké je tedy poselství říjnového hlasování do Poslanecké sněmovny PČR? „ Myslím si, že volby jasně ukázaly, že tradiční strany jsou velmi oslabeny a došlo k jisté fragmentaci. Hlasuje se pro nové subjekty a strany, které jsou bohužel něco jako neřízené střely.“ Pro voliče to prý znamená, že nemáme absolutně žádné tušení, kterým směrem se nové strany budou ubírat: „To, co nabízely porevoluční strany, v rámci jejich programu, se nám již podařilo dosáhnout a pokud to zjednoduším, starým stranám se nepodařilo nabrat nový dech. Máme tady demokracii, vstoupili jsme do NATO i do Evropské unie, ale co bude dál?“ Nové strany prý nabízejí řešení, která si občanská společnost žádá. Důležité ovšem je, aby tato řešení nebyla pouze dočasná.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio