Podle Ivana Krause budeme pravděpodobně nejlépe zabezpečená země v Evropě

17. říjen 2013

Co říká tomu, že bychom mohli mít dva policejní prezidenty? A jak vidí aktuální dění ve světě?

V tuto chvíli jsme pravděpodobně jediná země v Evropě, která by mohla mít dva policejní prezidenty. Stíhání na Petra Lessyho za pomluvu bylo totiž zastaveno a on usiluje o návrat do funkce, do které už byl mezitím jmenován Martin Červíček: „Někdo evidentně zapomněl na to, jak by to mohlo dopadnout, kdyby se náhodou pan Lessy vrátil a on se vrací. Mě celá ta situace poměrně nutí k úsměvu, pravděpodobně budeme jako země hodně dobře zabezpečeni.“ Patovou situaci prý nebere v potaz ani zákon o služebním poměru, takže nalézt řešení asi nebude jednoduché.

Erich Priebke

V současné době budí emoce také historie a zesnulý nacistický zločinec Erich Priebke. Ten byl zodpovědný za masakr u Říma, během kterého zemřelo 335 italských civilistů. Dožil v domácím vězení, ovšem rozruch vyvolává i po své smrti. Pohřbít ho odmítá jak Řím, tak Argentina kde se léta ukrýval, dokonce i rodné Německo: „Já z tohoto sporu mám opravdu divný pocit. Pochopitelně jsou v tom nyní politici, starosta Říma a tak dále. Podle mě je pouze velmi zvláštní, že uplynulo mnoho let, kdy se nic nedělo a společnost si na tento problém neudělala čas. Teď už se nemůže zodpovídat, takže k čemu toto handrkování je?“

Více si poslechněte v přiloženém záznamu…

První povídkové knihy Ivana Krause vyšly v exilovém nakladatelství Konfrontace v Curichu a povídky z nich ve Westermann's Monatshoefte", kde dostal cenu za nejlepší povídku roku 1976. Po návratu vycházejí v Praze. Zde také obnovil svou spolupráci s medii.
V poslednií době píše pravidelně i pro časopis Rozhlas, internetového vulgo.net, do Pozitivních novin a má svůj blog.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ivan Kraus
Spustit audio