Podívejte se v příštích dnech na...

26. květen 2004

Na konci května si vůbec netroufnu vyzývat vás, abyste se podívali na to či ono. Ale troufnu si k výzvě: začichejte si! Touto dobou totiž postupně od teplých oblastí výš a výš rozkvétají američtí přivandrovalci do Evropě. Takoví, co tu téměř zdomácněli a v Maďarsku je dokonce svého času - asi před sto lety - vyhlásili za národní strom. Ještě vám neprozradím cíl své výzvy, zkuste na něj přijít sami.

První se dostal do Evropy v roce 1603, další o třicet let později. Zřejmě se o to zasloužil i jeden z někdejších pařížských zahradníků Vespasian Robin, po němž se tento cizinec jmenuje: Robinia pseudoacacia - česky trnovník bílý, akát.

Pochází z východních až jihovýchodních oblastí Spojených států. Je to strom jednak krásný, jednak užitečný (včelaři na něj nedají dopustit), ale je i značně kontroverzní. V žádném případě ale není zanedbatelný a přehlížený. Dostal se i do české poezie a lidových popěvků - zkrátka, zabydlel se tu. Tak si k němu přivoňte a podívejte se na něj - a třeba nám zkuste napsat, čím je strom sám i jeho porosty zvláštní.

Spustit audio