„Pivovar byl ruina, ale nás to bavilo.“ Stanislav Bernard a Zdeněk Šípek u Jana Čenského

27. říjen 2019

Když jsem začínal, tak jsem v pivovaře i spal a čekal, kolik ráno přijede náklaďáků, říká majitel pivovaru Stanislav Bernard. Do studia s ním přišel Zdeněk Šípek, jeho obchodní ředitel.

„Humpolecký pivovar se měl zavřít a zůstatková cena byla 9,5 miliónů korun. My za něj dali v dražbě 45 miliónů. Byla to ruina, ale nás to bavilo.“

Zdeněk Šípek přišel do firmy před 19 lety. „Přišel jsem z korporátu. Tady známe manželky i děti. Osobní a pracovní život se prolnul.“ Dnes bydlí v Loučné v severních Čechách, ale jak říká, je to jedno, protože je stejně pořád na cestách.

Mozek pracoval jako veverka v bubnu

Pivo (ilustrační foto)

Stanislav Bernard si vyzkoušel týdenní pobyt ve tmě. „Je dobré se na to připravit, první dny jsem měl mysl jak veverka v bubnu.“ Post generálního ředitele už předal. „Já si to užil čtvrt století. V autě jsem neodložil telefon a pořád řešil pracovní věci.“ Jeho obchodní ředitel Zdeněk Šípek relaxuje na motorce a má protiletecký kryt, kde s kamarády degustují pivo.

Jak ukázal malý test, za ty roky se dobře znají. Zdeněk správně tipnul, že Stanislav má rád české jídlo, sport a potěší ho maličkosti. Umí se rozčílit, ale s přibývajícím věkem se rozčiluje míň. Rád se vydá na ostrov Brač nebo do Asie.

Jaký manažerský styl je mu blízký? Mají ho zaměstnanci rádi? Co rádi snídají? Více uslyšíte ze záznamu.

autor: Jan Čenský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.