Písničky jsem složil pro Hanku Zagorovou, Richarda Müllera nebo Terezu Maškovou, chlubí se Xindl X

15. srpen 2020

„Někdy píšu písničku pro někoho jiného a nakonec se mi natolik líbí, že ji nikomu nedám a nechám si to pro sebe,“ směje se hudebník v pořadu Moje hvězdy.

V deseti jsem se naučil první čtyři akordy, vystačilo mi to až do šestnácti,“ přiznává Xindl X. S písničkami prý začal ve třinácti, první kapelu pojmenoval Já a brácha. Taky Xindl X měl být původně název kapely.

„Jezdil jsem tehdy s kytarou vlakem, třeba jen za cestovné. A to jméno se ke mně přilepilo,“ vypráví hudebník. Dnes píše písničky pro Slzu a další umělce. I do filmu, pro muzikál nebo pro divadlo. Za to byl dokonce nominován i na cenu Alfréda Radoka.

Za všchno může Anděl

„Písničky jsem složil pro Terezu Maškovou, Hanku Zagorovou, pro Richarda Müllera… Se Sabinou Křovákovou jsem měl duet, s Olgou Lounovou jsem spolupracoval na albu. Radost mi dělala spolupráce s The Tap Tap.

Xindl X se chystá na Koncert pro jiné myšlenky

Nic z toho by se nestalo, kdyby nepřišla píseň Anděl,“ vzpomíná. O laťku výš jej posunula Láska v housce a songy V blbym věku a Cudzinka. Bez toho si nedokážu představit koncerty.“ 

Skládal jsem a lidi si ťukali na čelo

Původně se ale Ondřej Ládek snažil po FAMU uchytit jako scenárista. Co vydělal na psaní scénářů pro seriál Comeback, investoval do natočení desky. „To byl taky důvod, proč jsem z Comebacku odešel. S písničkami jsem vyhrál několik soutěží a začal jsem se soustředit na muziku. Všichni si tehdy ťukali na čelo.

A kde bere inspiraci? „Z různých směrů. Od ženy Moniky, někdy jsou zkušenosti ze života, inspirace z filmů, literatury,“ popisuje zpěvák. „Někdy píšu písničku pro někoho jiného a nakonec se mi natolik líbí, že ji nikomu nedám a nechám si to pro sebe.“

Chystám muzikál a velký koncert

Teď chystá novou desku ve spolupráci s Daliborem Cidlinským, turné na Slovensku a velký koncert v O2 aréně v lednu 2021. Připravuje taky písňové texty do muzikálu o Petru Panovi pro divadlo ABC.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.