Xindl X je mé vulgárnější alter ego

17. říjen 2014

Radši bude všem pro smích, než sám sobě k breku. Motto i image. Když se totiž Ondřejovi Ládkovi někdo vysmívá, může dělat, že je to záměr.

Proč Xindl X? „Začal jsem si tak říkat, aby mě už nikdo nemohl urážet,“ vysvětluje Ondřej Ládek.

Nešlo mu ale pouze o vytvoření nového jména, za které by se mohl schovat. Šlo mu i o vytvoření nové identity.

Inspirace Woody Allenem

„Když člověk začíná, neví, jak se má na pódiu chovat. Vytvořil jsem negativního hrdinu a ten mohl říkat věci, které bych se bál říkat sám za sebe,“ popisuje. „Jsme na to teď prostě dva.“ říká Xindl Ládek.

Přímo na jméno Xindl X ale narazil při sledování filmu Woodyho Allena Hollywood v koncích. „Říkal jsem klukům v kapele, jaké mám připravené názvy. Oni mi odpověděli, že si rovnou můžu říkat Xindl X. Tak jsem u toho zůstal.“

Přes televizi až za mikrofon

Jedním z posledních hitů Xindla X je písnička V blbým věku. Zpívá v ní: „Včera mi bylo málo, dneska je mi moc.“ Jak na tom tedy Ládek je? „Letos mi je 35, ale ta písnička je o životních prioritách. O tom, že jste na ně buď mladí, nebo staří,“ vysvětluje zpěvák.

Ládek zpočátku neměl žádné ambice stát se muzikantem. Hraní v různých kapelách bral jen jako koníček.

Až když začal psát scénáře pro televizní sitcom Comeback, zjistil, že koncertů hraje až moc. „Najednou jsem nestíhal zvládat scenáristiku a písničkářství. Musel jsem si vybrat mezi dvěma věcmi, které jsem vždy chtěl dělat,“ říká.


Prvním velkým hitem Xindla X byla písnička Anděl. Ta vznikla jako reakce na kauzu kolem Bohumila Kulínského. Nakonec ji ale změnil. „Ten text je teď obecnější. Týká se zneužívání funkcí.“

„Myslel jsem si, že se muzikou nemůžu uživit. Podtrhl jsem si všechna pro a proti a došel jsem k závěru, že muziku bych dělal radši,“ přebijí Xindl Ládka.

Muž několika zaměstnání

Ládek patří k muzikantům, kteří si sami dokáží napsat písničku od hudby až po text. Především psaní textů je jeho specialita. V tom mu prý pomohlo právě studium scenáristiky. „Tam jsem se naučil hodně o charakterech a to se promítá do mých skladeb,“ říká.

„Důležitá je samozřejmě práce se sloganem, aby to zůstalo v hlavě.“ V tom mu zase pomáhá jeho zkušenost s reklamní agenturou.

Proč přišel Ládek do rozhlasu až na druhý pokus? Jak velký má úspěch na Slovensku? Kde čerpá inspiraci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.