Petra Janů: „Všechno má svůj smysl“

15. listopad 2011

Naším dnešním (15. listopadu) hostem v pořadu Je jaká je byla po 11:05 hodině zpěvačka Petra Janů.

Zpěvačka oslaví příští rok životní jubileum, na které ale vůbec nevypadá. V dobré formě se udržuje zdravou životosprávou, pravidelným cvičením a užívá si také to, že si zvolila profesi, která ji celý život baví. „Je to dar, který si člověk uvědomí, až když je dospělejší.“ I ji ale občas unavuje neustálé koncertování. „Lidé si neuvědomují, že i když mi není nejlépe, tak mi pomáhají. Vidím-li v jejich očích radost z toho, že je jim dobře a že rádi poslouchají moje písničky, tak si říkám „a je to tady.“ Energii si předáváme navzájem. A takhle by to mělo být.“

Říkají jí „samožer“

Začínala v divadle Semafor, věnovala se rokenrolu, zpívala slavné melodie George Gershwina, účinkovala v muzikálech a dnes především koncertuje. Které životní období jí nejvíce vyhovuje? „Všechny tyto žánry jsem nazpívala v určité době a mělo to pro mě nějaký význam. Dodnes na koncertech zpívám všechno. Rozhodla jsem se, že návštěvníkům předvedu to, v čem se cítím dobře.“ Z vlastní tvorby má nejraději desku s písničkami G. Gershwina, které natočila se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Nosič si dokonce přehrává během jízdy automobilem. „Lidé, kteří se mnou jedou poprvé na vystoupení, si říkají, že jsem „samožer,“ protože si pouštím vlastní skladby. Je to ale úplně jiný styl, prostřednictvím kterého se cestou na koncert velmi pomalu rozezpívávám.“ Obhajuje se Petra Janů.

Linii jí udržují signální džíny

To, že jí postihla autonehoda, ji prý naučilo sebekázni. Té má zpěvačka na rozdávání. „Od 30ti let se musím hlídat. Geneticky jsem takhle z obou stran uspořádaná. Stačí, abych si prohlížela kuchařku s obrázky, a už jsou mi malé kalhoty.“ Obdobím, kdy si neodpustí malý prohřešek proti štíhlé linii, jsou Vánoce. „Miluji sladké. Když už se do něj pustím, neumím si říct dost. Potom s hrůzou zjišťuji, že svoje „signální džíny“ nepřetáhnu ani přes stehna.“ Po jedné takové zkušenosti se proto naučila dobrému a pravidelnému stravování. Snaží se jíst pětkrát denně a někteří by ji mohli označit za kazatelku správné výživy.

Nejraději relaxuje v lese

Proti stresu bojuje Petra Janů sledováním optimistických a romantických filmů. Nejraději má snímky Lepší pozdě nežli později, Smrti jí sluší nebo Klub odložených žen. Hudbu si ale zásadně nepouští. „Když si chci úplně nejvíc vyčistit hlavu, jdu do lesa, a to v kterémkoliv ročním období či počasí. Takové prostředí mě vždy dostane ze všech mých stresů.“ Relaxuje ale také na své chatě, kde pečuje o 700 let starý javor a pěstuje bylinky.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.