Petr Šabata: Schůzka o důchodech na Hradě nemá velké vyhlídky na dohodu

25. březen 2024

Po mimořádné schůzi sněmovny o bezpečnostních rizicích vypadá pokus prezidenta Petra Pavla přimět koalici a opozici aspoň k nějaké dohodě o důchodové reformě skoro beznadějně.

Když nebyly schopné domluvit se na životně důležité bezpečnosti země, kde mají navíc podobné postoje, jak asi budou hledat kompromis u tématu velmi složitého, na první pohled méně naléhavého, na které se jejich názory rozcházejí?

Těžko. Prezident to zkusil, ale musel by se nejspíš stát zázrak.

Čtěte také

Přitom i penze jsou problém velmi naléhavý. Vloni byl schodek systému důchodového pojištění nejvyšší v historii – takřka 73 miliardy korun – a letos se zatím vyvíjí podobně. Výdaje na penze byly přes 692 miliardy a z roku na rok vzrostly o 17 procent. A vzhledem k demografickému vývoji se finanční kondice důchodového systému bude dál zhoršovat.

Takže se buď musí celý důkladně změnit, nebo se do něj přesměruje také část peněz z daní. Ty ale budou chybět na obranu, vzdělávání, zdravotnictví anebo se budou muset daně výrazně zvednout.

Až se dnešní opozice dostane k moci

I penze tedy volají po zásadní promyšlené reformě a na ní se musí shodnout všechny hlavní politické síly, aby se neměnily po každých volbách. Bylo by tedy víc než žádoucí, aby se čtvrteční schůzka Aleny Schillerové za opoziční hnutí ANO, ministra Mariana Jurečky za vládu a prezidenta Petra Pavla jako důstojného prostředníka nezvrtla jako jednání ve sněmovně.

Čtěte také

Marian Jurečka představil poslední část změn na začátku března, jde především o dřívější penzi pro náročné profese a snížení pojistného pro pracující důchodce. Jádrem reformy mířící k udržitelnosti systému je ale především růst důchodového věku podle doby dožití, tedy jeho prodloužení.

To ministr předložil vloni v květnu, teď míří celý balík na jednání vlády a sněmovna by ho mohla schválit do konce července. Tak si to aspoň představuje Fialův kabinet.

Jenže opozice si ústy Aleny Schillerové stěžuje, že dosud neviděla detaily, podklady, z nichž Jurečka vycházel například u klíčové změny určování odchodu do důchodu podle doby dožití. To nedávno kritizovali také experti z České demografické společnosti jako řešení málo stabilní a málo předvídatelné.

Čtěte také

Takže vedle rozhádané koalice s opozicí se reforma – jak to nazývá vláda, i když jde spíš o parametrické změny  teprve vyjasňuje, dovysvětluje, případně bude dokládat analýzami. To mělo ale přece začít dávno, opozice má v tomto bodě pravdu, měla být u všech věcných debat.

Ne že by na takový přístup hnutí ANO hned reagovalo vstřícnějším postojem, ale bylo by to od vlády solidní. A až se dnešní opozice dostane k moci a prosadí zase svoji reformu, mohl by zase budoucí stínový ministr práce – třeba Marian Jurečka – taky oprávněně žádat o vtažení do seriózní debaty o změnách změn.

Petr Šabata

Nestalo se, což nevěstí nic dobrého před pokusem o žádoucí kompromis na schůzce SchillerováPavelJurečka. Horší ovšem je, že zase až nějaká další politická garnitura bude muset promyslet, pořádně prodiskutovat a prosadit opravdovou reformu penzijního systému, která zachrání budoucím seniorům jejich důchody, a přitom nezruinuje státní kasu.

Autor je šéfredaktor deníku Právo.

autor: Petr Šabata
Spustit audio