Petr Jahoda: Nejsem hrdý na to, že jsem člověk

24. listopad 2018

Když se poprvé setkal s lidmi z doby kamenné, sedl si na zem. Doufal, že sedícímu nikdo neublíží. Od té chvíle uplynulo 20 let a Petr Jahoda se na Papuu pravidelně vrací.

Jeho nejoblíbenějším kmenem jsou nejdivočejší a nejdrsnější Kombajové, za kterými jezdí pravidelně a má mezi nimi dobré přátele. „Tak jako u nás nosíme na návštěvu víno a brambůrky, na Papui je slušnost darovat tabák. Kouří tam i děti, a to třeba už od tří let,“ popisuje své zkušenosti Petr Jahoda, vyučený strojař, kterého ale tento obor nikdy nebavil. „V továrně jsem si připadal jako jedna ze součástek stroje. A to nebylo nic pro mne,“ vzpomíná.

Domorodce musíte respektovat

Při svých cestách za přírodními národy celého světa dospěl Petr Jahoda k zajímavému poznání: „Nejsem hrdý na to, že jsem člověk, protože to je tvor, který žije na úkor všech ostatních.“ A pokud by vás zajímalo, jak nejlépe vyjít s domorodci, i na to má zkušený cestovatel radu: „Musíte je mít rádi a respektovat je,“ říká s tím, že když se vrací domů z cest, nejvíc se těší na teplou sprchu a studené pivo.

Petr Jahoda a Jitka Novotná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.