Petr Holub: Premiér před životním rozhodnutím

13. listopad 2018

Premiérův syn Andrej Babiš mladší prohlásil, že byl unesen na Krym, a že se tak stalo minimálně s vědomím jeho otce, Andreje Babiše staršího.

Na to premiér reagoval, že syn je duševně nemocný, a prakticky tak výrok zpochybnil jako bludy nemocného člověka. Proto je dobře shrnout, jaké skutečnosti jsou v celém případu nepochybné nebo přinejmenším velmi pravděpodobné.

Ondřej Konrád: Není krize jako krize

Čapí hnízdo a premiér Andrej Babiš (ANO)

Srovnávat nesrovnatelné samozřejmě nelze. Ale přece jen se v úterý dopoledne leckomu musela vybavit vzpomínka na běh událostí z června před pěti lety.

Jisté je, že v létě roku 2017, nedlouho před volbami, byl premiérův syn stejně jako jeho otec obviněn z podvodu v kauze Čapí hnízdo. Koncem stejného roku byl v péči specialistky na duševní choroby Dity Protopopové, posléze byl odvezen na Krym.

Odtud napsal email na policejní adresu, že šlo o únos. Počátkem roku 2018 byl vyfocen v Bratislavě se svou matku, bývalou premiérovou manželkou. Policie případ odložila, aniž se s Babišem synem setkala osobně. Pak se odstěhoval do blíže neznámého švýcarského města, kde ho našli reportéři Seznamu, kterým opakoval verzi o únosu.

Během celé té doby se v rámci případu Čapí hnízdo nikdy nedostavil k výslechu, což jeho právní zástupci omlouvali duševní chorobou. Zároveň se nikdy nenechal vyšetřit policejními znalci, kteří by tuto chorobu potvrdili nebo vyvrátili.

Kdyby se Andrej Babiš dočasně vzdal politických funkcí

Celý příběh tedy má řadu bílých míst. Babiš junior tvrdí, že byl unesen, policie jeho případ odložila, on však na své verzi trvá. Může být duševně nemocný, ovšem věrohodný lékařský posudek k dispozici není. Ovšem i kdyby měl psychické potíže a musel se léčit, pak to nevylučuje, že byl skutečně unesen.

Apolena Rychlíková: Kdo je tady nemocný?

Andrej Babiš mladší.

Včerejší premiéra nového dílu Zvláštního vyšetřování, které v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka mapuje práci investigativců Slonkové a Kubíka ze Seznamu, vzbudila víc než jen zasloužený ohlas.

Není zřejmé, proč musel být odvezen právě na Krym a proč jeho právníci vybudovali neprostupnou hradbu, přes kterou se k němu nedostal žádný český policista. Ostatně je dost nepochopitlené, proč se o to čeští policisté víc nesnažili.

Tyto otázky musí být zodpovězeny a nějakých odpovědí se veřejnosti jistě dostane. V každém případě půjde o příběh nešťastného mladíka, který se zapletl do otcových obchodů. Možná byl z dosahu médií a vyšetřovatelů odstraněn pro své vlastní dobro, možná byl obětí cynického kalkulu premiéra, kterých chce zachránit kůži v trestním řízení.

Z určitého pohledu není velký rozdíl, která z verzí bude blíže pravdě. V jedné interpretaci jsme svědky tragédie Babišovy rodiny, na které se pasou média, v té druhé Babiše juniora semlely nemilosrdné zákony vysoké politiky.

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že ho Protopopov držel v Sevastopolu a Jaltě na Krymu. „Taky mě držel v Moskvě. Do okupovaného Krymu mě vzal z Moskvy na ruské vízum v pasu,“ řekl Babišův syn.

Zásadnější postoj k případu tak bude možný až ve chvíli, kdy skončí trestní řízení ve věci Čapího hnízda.

Petr Holub

Pokud šlo o nevinný přehmat při čerpání evropských dotací, pak bude zřejmé, že všechny odvážné investigace, citové bouře a nesmiřitelné spory vlastně byly zbytečné a že v jejich podtextu opravdu byla politika. V druhém případě šlo o podvod, před jehož důsledky utíká hlavní viník i za cenu neštěstí své rodiny.

Jednou větou, k ničemu by nemuselo dojít, kdyby se Andrej Babiš dočasně vzdal politických funkcí a do čela státu se vrátil až ve chvíli, kdy se případ s Čapím hnízdem vyřeší. Rozhodnout se může ještě dnes.

autor: Petr Holub
Spustit audio