Ondřej Konrád: Není krize jako krize

13. listopad 2018

Srovnávat nesrovnatelné samozřejmě nelze. Ale přece jen se v úterý dopoledne leckomu musela vybavit vzpomínka na běh událostí z června před pěti lety.

Třináctého se uskutečnila rozsáhlá policejní razie kvůli podezřením z korupce a zneužití pravomoci, v centru pozornosti stálo zatčení ředitelky premiérovy kanceláře.

Komentátor: Z nových informací je evidentní, že Babiš ml. byl postaven před variantu buď pobyt v blázinci, nebo na Krymu

Andrej Babiš

Českou politickou scénou od pondělního večera hýbe prohlášení premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který serveru Seznam Zprávy řekl, že ho spolupracovníci otce, tedy českého premiéra Andreje Babiše, drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu.

Fakt, že si tato jeho milenka měla daleko nad rámec svých kompetencí objednat sledovačku vojenské rozvědky s cílem dosáhnout premiérova rozvodu, vedl následujícího dne opozici k apelu na rezignaci předsedy vlády a ke svolání poslanecké schůze k hlasování o nedůvěře kabinetu.

Následoval víkend a v pondělí sedmáctého. Petr Nečas demisi podle očekávání podal, čekat nemělo žádný smysl. Věc šla tedy rychle, ale měla také patřičně hřmotný rámec.

Kdo všechno se přidá?

Zcela nový a obrovským skandálem zavánějící prvek v kauze Čapí hnízdo by také jistě mohl vyústit v odchod Andreje Babiše. Ale i kdyby k tomu vývoj směřoval, tempo bude asi přece jen volnější.

Apolena Rychlíková: Kdo je tady nemocný?

Andrej Babiš mladší.

Včerejší premiéra nového dílu Zvláštního vyšetřování, které v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka mapuje práci investigativců Slonkové a Kubíka ze Seznamu, vzbudila víc než jen zasloužený ohlas.

Neboť šéf hnutí ANO není zvyklý prohrávat a hlavně do politické kariéry investoval obrovské množství energie i prostředků, a hraje dokonce ještě o víc, totiž bezpečnost svého postavení. A reportáží s Babišem juniorem šokovaná opozice zatím nemá volné pole působnosti. ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 i STAN přirozeně žádají mimořádnou schůzi dolní komory, zřízení vyšetřovací komise a vysvětlování především od Babiše seniora.

Ale i kdyby se k nim připadala ČSSD, měla by tato šestice subjektů dohromady pouhých 85 mandátů, k vyslovení nedůvěry kabinetu potřebuje hlasy z dalších klubů. A kabinet u moci držící KSČM zatím jen mlží s alibistickým poukazem na to, že kauzu Čapí hnízdo mají řešit orgány činné v trestním řízení. A totéž v bleděmodrém říká SPD, kterou má Babiš dlouhodobě v záloze pro případ vážnější politické krize.

Jen chiméry

Ondřej Konrád

Ta teď ovšem buší na dveře: únos premiérova syna, anebo dokonce jeho uklizení do ciziny na otcův pokyn, aby se vyhnul výpovědi na policii, může snadno přimět sociální demokraty k odchodu z koalice.

A troufl by si potom takhle skandálně nasvícený šéf vlády opřít o dva extrémní subjekty? Možná se už ale před očima jejich předáků mihotají vicepremiérská křesla. Nedostatkem soudnosti nikdy netrpěli.   

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.