Peter Lipa – Beatles in Blues (2003)

12. říjen 2022

Peter Lipa je nejen v Čechách, ale i doma na Slovensku vnímaný hlavně jako jazzman. Jenže při šíři jeho repertoáru by toto žánrové ohraničení působilo jaksi stroze a nekompletně.

Dlouhé roky se stejně úspěšně věnuje blues a nebrání se ani lehčím žánrům. Ostatně nikdy neskrýval svou náklonnost k rock´n´rollu, funky hudbě či inteligentnímu popu.

Těžko tak mohlo překvapit, když se v roce 2003 s jedním ze svých alb kompletně obrátil k písničkovému odkazu svých generačních souputníků – skupiny Beatles.

Jak je u jazzmanů zvykem, Lipa se nespokojil s obvyklou formou coververzí, ale snažil se pro někdejší hity i písně, řekněme, druhého sledu (které znají spíše zasvěcení fanoušci) najít nový hudební kabát i pěvecký výraz.

Také proto je jeho pocta liverpoolským legendám otevřena jak pro náročnější publikum, tak i pro posluchače, kteří si vystačí s hudebními prostředky takzvaného mainstreamu.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Vladimír Mišík & Etc… – Ztracený podzim (2010)

    Pustíme si desku Ztracený podzim. A když vám prozradíme, že je pod ní podepsán Vladimír Mišík a kapela Etc…, můžeme zůstat podzimně naladěni a přitom ztráty změnit v zisky.

  • Elán – Hodina slovenčiny (1985)

    V Kulaté muzice nás čeká vzpomínka na pop-rockovou legendu kdysi federálního hudebního prostoru – slovenskou skupinu Elán. Její album Hodina slovenčiny vyšlo v roce 1985.

  • Olympic – Ulice (1981)

    Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd.