Olympic – Ulice (1981)

10. srpen 2022

Deska Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd. V rámci svých i společenských možností, dlužno dodat.

Někdejší reprezentanti jiskřivého českého bigbítu se totiž museli popasovat se svou novou rolí tolerovaného pop-rockového tělesa na pokraji středního proudu.

Olympický sound i výraz z 80. let už v sobě nemá ani klukovskou jiskru, ani humor, a pohříchu nepřekypuje ani množstvím hudebních nápadů. Je to však celkem poctivé pop-rockové řemeslo, jakkoliv místy trpí tak trochu profesorským uspokojením, daným hlavně nedostatkem uměle umlčené konkurence.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Olympic – Želva (1968)

    Kytarista, skladatel a zpěvák Petr Janda oslavil osmdesátiny a brzy si připomene i stěží uvěřitelných šedesát let na scéně. Po všechny roky je spoután se skupinou Olympic.

  • Pavel Dobeš – Zátiší s červy (1990)

    Albu Zátiší s červy vládnou všechny písničkářské trumfy Pavla Dobeše – cit pro jazyk, slovní hříčky, originální rýmy a nečekané pointy, ostravský dialekt, velká fantazie.

  • Flamengo – Kuře v hodinkách (1972)

    Nejlepší album v dějinách českého bigbítu – to je vizitka, která mluví sama za sebe. Patří k nahrávce z konce roku 1971, jež na černém vinylu vyšla o rok později.