Pavlína Adam jako první Češka zdolala Great Himalaya Trail. „Nedokázaly jsme si představit, jak moc může pršet“

28. červen 2023

Je první, která v čistě ženském obsazení zdolala extrémních 1700 km přes nepálský Himálaj. „Dřív to byly smíšené týmy. Poprvé jsme byly jen skupina žen. Všichni se nás ptali, kde máme průvodce,“ upřesňuje cestovatelka a přírodovědkyně. Jak si ve velkých výškách zvykala na řídký vzduch? Kde a jak získávala zkušenosti s horskými výstupy? Kdy nastaly krušné chvíle a jak se řešily? Je pravda, že dala výpověď v zaměstnání, aby mohla cestovat? Měla našetřeno?

Přechod přes Himálaj v čistě ženském složení je v Nepálu prý raritou. „Není to tam úplně běžné, protože žena nemá příliš práv, třeba něco vlastnit nebo se někde pohybovat. Proto je tam rada: Nikdy se neptej na cestu staré ženy, protože ona nikdy neopustila svoji vesnici,“ vypráví Pavlína Adam.

Překvapením pro ni bylo třeba to, kolik lidí v tak vysokých horách žije. „Pro nás to jsou obrovské hory. Místní tam žijí velmi skromně, jejich jídlem je většinou rýže a čočka. V chudších částech to jsou jen brambory ve slupce.“

Hodně tam prý mokly a mrzly. „Věděly jsme, že tam budou monzuny. Ale co jsme o tom věděly! Nedokázaly jsme si představit, jak moc může pršet. A jak dlouho. Oblečení bylo ráno nejen mokré, ale občas i zmrzlé,“ popisuje cestovatelka Pavlína Adam.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související