Pavel Sanajev: Pochovejte mě pod podlahu

Nejvtipnější ruský román, ze kterého mrazí. Tragikomický příběh Saši, kterého svou láskou ničí svérázná a vulgární babička. Bizarní obraz ruské rodiny, který je nejdřív plný černého humoru, ale na konci se stává skutečným psychothrillerem. Čte Jan Meduna.

Účinkuje: Jan Meduna
Připravila: Marina Feltlová
Napsal: Pavel Sanajev
Překlad: Vendula Kratochvílová
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Vladimír Rusko
Premiéra: 2. 10. 2021

O románu Pavla Sanajeva Pochovejte mě pod podlahu se často mluví jako o jedné z nejvtipnějších knih, jaké byly v Rusku napsány. Záhy se stala bestsellerem. Prodalo se jí přes půl milionu výtisků. Byl podle ní natočen film a její dramatizace se objevily na několika divadelních scénách.

Když se ale začtete do příběhu malého Saši, který žije u prarodičů a musí snášet svérázné výchovné metody své drsné babičky, která pro hrubé slovo nejde daleko, chvílemi vám bude běhat mráz po zádech.

Kam až může zajít opičí láska staré ženy, která svého vnuka miluje tak patologicky, až mu ubližuje? Co musí prožívat osmiletý, věčně churavý chlapec, násilně odtržený od své matky a vyrůstající ve věčném strachu ze všemožných hrozeb, kterými ho babička děsí?

O autorovi

Filmový scenárista, režisér, novinář a překladatel Pavel Sanajev vycházel při psaní ze svých vzpomínek na dětství. Narodil se v Moskvě v roce 1969 herečce Jeleně Sanajevové, která se s jeho biologickým otcem rozvedla, když mu byly dva roky. Malý Pavel poté vyrůstal u svých prarodičů.

Jan Meduna

Když si později maminka našla nového parrtera, herce Rolana Bykova, rodiče jí tento vztah neschvalovali a dlouho bránili tomu, aby si syna vzala zpátky k sobě. Po dlouhých tahanicích se to nakonec podařilo a chlapec si následně vytvořil s otčímem velmi krásný a silný vztah.

Ostatně právě jemu – Rolanu Bykovovi – Pavel Sanajev tuto knihu věnoval. Byl to totiž otčím, kdo ho v divokých 90. letech, kdy Pavlovi hrozilo, že se dostane na šikmou plochu, přiměl pustit se do psaní.

Fantazie s autobiografickými prvky

Díky tomu vznikl román Pochovejte mě pod podlahu, který sice nese jisté autobiografické prvky, ale z větší části je výplodem Sanajevovy fantazie. Kniha poprvé vyšla už v 90. letech, ale tehdy zůstala téměř bez povšimnutí. Až nové vydání z roku 2007 přineslo knize a jejímu autorovi nebývalý úspěch.

Ať už byla Pavlova babička jakákoli, autor zdůrazňuje, že jeho román je především o lásce. „Každý si v průběhu života v sobě nahromadí určitě množství lability a nesprávného chování, které se promění v jakési křivé zrcadlo, které všechno rovné pokřiví. O tom vypráví moje kniha,“ říká Sanajev s tím, že nakonec láska přece jen zvítězí a chlapec se vrátí k milované matce. I když se to neobjede bez obětí.

Strhující dílo v působivé interpretaci

Vlado Rusko

Režie rozhlasové četby na pokračování se ujal Vlado Rusko, podle kterého autor na základě vzpomínek z dětství vytvořil bizarní obraz rodiny, který je zpočátku plný černého humoru a na konci se stává téměř „psychothrillerem“.

„Sanajev zjevně využívá své zkušenosti filmového scenáristy a režiséra k vykreslení postav. Hlavně (nejspíš) psychicky vyšinuté vulgární babičky, která svou zběsilou, nenávistně ochranitelskou láskou svého vnuka dusí a ničí,“ soudí režisér Vlado Rusko.

„Myslím, že někdy až fantaskní vykreslení situací má svou reálnou podstatu. Skládáním mikropříběhů autor vytváří strhující dílo, které si i díky působivé interpretaci Jana Meduny určitě najde své příznivce mezi posluchači.“

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.