Pavel Kosatík: Zdeněk Svěrák nám tu pomáhá žít

29. březen 2016

Jak je možné, že máme tak skvělé umělce, jako je Svěrák? Úvaha jednoho spisovatele u příležitosti 80. narozenin druhého: scenáristy, divadelníka, textaře a cimrmanologa Zdeňka Svěráka.

„Není to nic samozřejmého mít umělce, kteří po dlouhou dobu jsou schopní společnosti předkládat poměrně široká témata, o kterých má ta společnost důvod široce diskutovat,“ připomíná Pavel Kosatík.

Otevírat debatu

„Dobrý film jednou za život natočí každý dobrý tvůrce. Ale držet tu lajnu a předkládat věci, o kterých vás i mě a leckoho v tomhle domě bude bavit si povídat, a všichni tím získáme, protože se tím povídáním sami o sobě něco dovíme, to má pro společnost obrovský význam.“

Zdeněk Svěrák je podle Kosatíka jeden z typů lidí, kteří pomáhají „konsenzuální náladě, tomu, aby zde bylo možné žít, abychom měli chuť otvírat témata bez toho, že hned přijde někdo, kdo si myslí opak, a práskne nás přes prsty. On ty debaty vede ve všem, co dělá, způsobem, na který je možné reagovat, ať už s ním souhlasíte nebo ne.“

Klasický výraz

Na jeho samotném psaní se Kosatíkovi líbí, že Svěrák jako autor má schopnost nepolevit, dokud se neprokutá ke „klasickému výrazu dané věci“. Připomíná scénu vlaku, který za zvuků Dvořákovy hudby unáší dva malé chlapce ve filmu Obecná škola.

„Zdeněk Svěrák je v jakémsi smyslu umělec s nápřahem k tomu klasickému výrazu. K tomu pomyslnému zlatému řezu,“ říká s nadsázkou Kosatík. Podobně uvažuje i o filmu Vrchní, prchni, který nepovažuje jen za veselohru, obraz toho, jak se u nás za socialismu podvádělo.

Kultovní komedie

„Je to hluboká studie určitého charakteru, silného i slabého zároveň, rozporuplného a nadčasového. Ať už se naší zemí v příštích desítkách let přeženou jakékoli režimy, věřím, že tu pořád budou lidi, které to bude oslovovat.“ Kultovní komedie nejen Zdeňka Svěráka si teď můžete připomínat v novém pořadu Dvojky Bijáček.

autoři: Pavel Kosatík , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.