Pavel Kosatík: Máme právo vědět o novém muži v NATO co nejvíce

23. září 2014

Vedeme válku proti Východu, nebo se k ní teprve schyluje? Chrání nás NATO, nebo nám naopak škodí? A jak pomůže České republice generál Petr Pavel, nový muž ve vedení NATO?

Novým šéfem Vojenského výboru Severoatlantické aliance se stane náčelník generálního štábu Petr Pavel. Stane se také prvním Východoevropanem na tomto postu.

„Bez dobře fungující armády asi není možné mluvit o vlasti,“ hodnotí spisovatel Pavel Kosatík. „Chcete-li mluvit o vlasti jako o zemi, ke které máte vztah, tak musíte mít kromě mnoha jiných atributů i tu armádu,“ upřesňuje.

Čtěte také

Volba generála Pavla je navíc podle Kosatíka dobrým signálem. „Je to způsob, jak dostat naši zemi zpět do mezinárodních debat,“ říká.

Generálova komunistická minulost?

Kosatík zdůrazňuje, že je třeba vědět o novém muži v NATO co nejvíc. Hledal například důkazy o možné generálově komunistické minulosti. „Dost složitě se to hledá, tak jsem po určité době došel k závěru, že nebyl ve straně. No a pak jsem nakonec našel článek, že v 80. letech byl,“ říká.

Kosatík rozhodně nechce dělat předčasné závěry. Zároveň ale poukazuje na několik faktů. „Když někdo v 80. letech vstoupil do KSČ, tak to neznamená nic moc dobrého.“ Na druhou stranu ale českého generála v několika věcech vyzdvihuje. „V době balkánských válek byl válečným hrdinou.“

Jaký je Kosatíkův názor na NATO a ruského prezidenta Putina? Dá se současná situace porovnávat s minulostí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Pavel Kosatík , zis , jra
Spustit audio