Partnerky střídal jak na běžícím pásu. A přece! Hollywoodská star, o níž se moc neví. Příběhy slavných: Fred Astaire

11. duben 2016

Hollywoodská hvězda, která si chránila soukromí a nedávala rozhovory. Největší zájem vzbudil, když se ve svých 80 letech oženil s o 46 let mladší žokejkou.

Fred Astaire se narodil v americké Omaze 10. května 1899. Jméno dostal po otci Fredericku Austerlitzovi, původem Rakušanovi. Fredovi bylo teprve pět, když ho maminka dala spolu s jeho starší sestrou Adele na tanec a balet. První peníze si tak sourozenecké duo vydělalo už v šesti ve varieté.

Adele a Fred

Několik let pak s vlastním pořadem jezdili po USA i Kanadě. Každý večer vystupovali jinde. Pohybovali se mezi klauny a kouzelníky. V roce 1907 dostali nabídku z Brodwaye, která je měla vynést na vrchol: hudební komedie mladičkého George Gershwina Buďte na mne hodná, paní! (prosinec 1924).

Ginger a Fred

V květnu 1932 se ale dvojice rozpadla. Fredovi bylo 33, kariéra na vzestupu, Adele se ale rozhodla vdát. Fred novou partnerku hledal dlouho. Našel ji až v Hollywoodu, kde zase začínal od píky. Nejdřív malými roličkami, dokud nepřišla komedie Letíme do Ria, kde poprvé tančil s Ginger Rogersovou.

V roce 1933 se tak zrodila nová taneční dvojice. Fred dokázal, že zvládne hned tři zásadní složky: dialog, tanec a zpěv. Nakonec spolu před filmovou kamerou strávili pět úspěšných let. V letech 1934–1939 spolu natočili hned osm filmů. Za snímky Svět valčíků nebo Námořníci jdou dostali i ceny.

Rita a Fred

Nakonec Freda ale opustila i Ginger. Toužila hrát dramatické role. Ve 40. a 50. letech natočil rok co rok nejméně jeden film. Pohybovaly se v dobrém průměru, ale trhák už žádný. Po Ginger se jeho nejzajímavější partnerkou stala Rita Hayworthová, která ale po čase odešla taky.

V 60. letech Fred opustil žánr hudebních filmů. Netančil, nezpíval, jen hrál. Svůj poslední film natočil v roce 1981, když mu bylo 82. V červnu 1987 zemřel na zápal plic.


Účinkují: Sandra Černodrinská a Michal Pavlata
Napsal: Ivan Němec
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno v roce 2016 v Českých Budějovicích

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio