Papež a Jarmila. Dokument o splněném přání 83leté seniorky

6. květen 2018

Projekt Ježíškova vnoučata pomáhá plnit sny opuštěným seniorům. Autoři projektu Martin Ondráček a Olga Štrejbarová ani sponzor „dárku“ firma Manufaktura neuměli setknání s papežem zařídit. Uměli ale vytvořit podmínky, aby se to mohlo stát.

Paní Jarmila se zúčastnila generální audience ve Vatikánu spolu s dalšími více než 10 000 poutníky z celého světa. Seniorka se stala součástí historicky první poutě českobudějovické diecéze do Vatikánu, pojmenované podle patrona diecéze, svatého Mikuláše. Tým Ježíškových vnoučat zamluvil letenky a ubytování pro Jarmilu a její pečovatelku Evu Šebovou v Římě a sehnal sponzory cesty.

Přála se stát jeptiškou

Jarmila Vrzáčková (83 let) z Míčova v Železných horách si už v dětství si přála být jeptiškou. Jeptiškou se nestala, ale do kostela chodila pravidelně. Duchovní život byl pro ní útěchou vždy. Pomáhal jí překonat leukémii, těžkou osteoporózu, velké bolesti zad i to, že v dětství téměř oslepla.

Jediná dcera se jí narodila s Downovým syndromem. Stara se o ni téměř sama do jejích 12 let. Dnes žije každá v jiném domově, obě potřebují péči. Spolu žít nemůžou, takovou možnost náš sociální systém nenabízí. Vzájemná setkání jsou velmi vzácná.

Paní Jarmila na generální audienci u papeže

Nedůvěřivá a zmatená

Ani cesta do Vatikánu nebyla pro těžce nemocnou Jarmilu snadná. Nedůvěřivá, zmatená seniorka, doprovázená sociální pracovnicí z domova pro seniory manželů Curieových v Třebíči Evou Šebovou, se domnívala, že byla unesena do Rakouska. Neuměla si představit důsledky svého přání...

Ale stal se zázrak. Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a velvyslanec ČR u Svatého stolce Pavel Vošalík přesvědčili lidi z okolí svatého otce, že pro Jarmilu, je setkání s papežem důležité. Že je poutnice, která vykonala dlouho cestu. Že si požehnání od svatého otce zaslouží.

Ale stal se zázrak

Po hodinové generální audienci a společné modlitbě „Otče náš“ čekala Jarmila ve speciálního sektoru u pódia a oltáře. Papež František v doprovodu biskupa Kročila k ní přistoupil, objal ji a požehnal jí. Růženec, který od papeže dostala, dala jako vánoční dárek dceři.

Natočit hodinový dokument o nemluvné a zmatené Jarmile a její cestě za Papežem se zdálo být nemožné. Od setkání s papežem ale Jarmila září. Jako by omládla. Nad její proměněnou žasly i pečovatelky. A od té doby Jarmila vypráví. Jako kdyby byl Český rozhlas první, koho její život zajímá.

Paní Jarmila na generální audienci u papeže
autor: pfr
Spustit audio