Ovce voní a hřeje, ovčí sýry skvěle chutnají

22. červenec 2013

V pondělním Tandemu si Tereza Stýblová povídala s Martinem Křížem z centra pro ekologickou výchovu Chaloupky. Blízko vzdělávacího střediska vzniká nová farma pro ovce, které si budete moct adoptovat. Za pět tisíc korun pak budete pět let získávat z Chaloupek ovčí mléko, sýry, maso a výrobky z vlny.

„Za našimi hranicemi je poměrně běžné, že si lidé z jedné vesnice platí „svého“ farmáře; dají mu peníze, za které on pak chová ovce, krávy, vyrábí z mléka sýry, připravuje maso, a to pak těm lidem dává. Tak podobně bude fungovat farma v Chaloupkách,“říká Martin Kříž.

Jeho žena Klára Křížová je duší celé akce Adoptuj si ovci, pásla zvířata na Pálavě v rezervaci, kde si už adopci zvířat vyzkoušela.

Martin Kříž prozrazuje, jak to bude v následujících měsících probíhat: „V současné době máme sedm ovcí, speciální druh, který produkuje hodně mléka, chtěli bychom mít stádo s asi třiceti ovečkami. Adoptivních rodičů máme přibližně deset. Nejdřív ale musí ovce mít jehňata, aby měly mléko, a to bude příští rok. Do té doby od nás budou adoptivní rodiče dostávat produkty z kravského mléka.“

Protože se v Chaloupkách zaměřují na ekologickou výchovu, mají nejenom děti možnost na farmu přijet a vyzkoušet si výrobu sýra nebo zpracování vlny.
„Co se asi nejvíc líbí je pasení ovcí se psem. Když pes přeběhne celou pastvinu a přivede ovce až k pastevci. Potom když si můžou lidé na ovci sáhnout, jak hřeje, a cítit, jak voní lanolinem. Sáhnout na krávu je taky příjemné, a když vás kráva olízne, je to zážitek, má jazyk jak šmirgl,“ popisuje Kříž největší zážitky z návštěvy farmy v Zašovicích.

Pokud si budete chtít v Chaloupkách adoptovat svou ovci, podívejte se na www.chaloupky.cz.

Spustit audio