Ondřej Sekora

25. září 2000

Přiznám se, že se mi doposud ze všech kreslených figurek nejlépe podařila figurka Ferdy Mravence.Potřeboval jsem hlavního hrdinu pro mnoho obrázků a pro velmi mnoho různých příhod. Že to bude mravenec, to jsem ovšem věděl. Myšák Mickey nosí pro zpestření kalhoty, Ferda bude mít puntíčkovanou kravatu...

Kdo by neznal půvabné příběhy všeuměla Ferdy Mravence. Poprvé spatřil tenhle oblíbený hrdina dětských knížek světlo světa už ve třicátých letech. Na začátku byl ovšem Ferda jednou z kreslených postaviček seriálu pro dospělé čtenáře Lidových novin, jejichž redaktorem byl tehdy také malíř a ilustrátor, sportovní novinář a karikaturista Ondřej Sekora (25.9.1899-4.7.1967). Nápad oživit pohádkový svět brouků, berušek, mravenců a včel pro fantazii dětského světa přišel až později, stejně jako několik dalších knižních pokračování. Zatímco Sekorova literární (a výtvarná) práce pro děti je dostatečně známá ( Příhody Ferdy mravence, Čmelák Aninka, Kuře Napipi a jeho přátelé, Kronika města Kocourkova), ve stínu úspěchů mezi dětskými čtenáři zůstává dodnes řada jiných kreslených novinových seriálů, karikatur a především nebývalé nadšení Ondřeje Sekory pro sport a sportovní žurnalistiku. Po návratu ze studijního pobytu ve Francii přivezl např. ve dvacátých letech do Československa pravidla ragby a byl zakladatelem prvních domácích ragbyových klubů. O citu pro český jazyk, s jakým volil nové termíny pro neznámé ragbyové sportovní výrazy svědčí i to, že ragbyové názvosloví, které zavedl ve svých překladech, platí v některých sportovních pojmenováních dodnes.

Po roce 1945 byl Ondřej Sekora šéfredaktorem satirického Dikobrazu a ještě později také vedoucím redaktorem Státního nakladatelství dětské knihy. Výstava z celoživotního díla Ondřeje Sekory ( byla otevřena k jeho nedožitým stým narozeninám), kterou mohli vidět návštěvníci v Praze a v Brně v loňském roce, jen znovu potvrdila nestárnoucí oblibu veselých postaviček z bohaté galerie výtvarného světa Ondřeje Sekory v srdcích několika generací čtenářů.

Jak jsem kreslil Fredu Mravence ( a nebylo to tak snadné...)

...Aby se dal tolikrát zobrazit, musel být tento hrdina především vlmi snadný k nakreslení a zároveň nesmělo to být těžké stále vystihovat tutéž jeho podobu. Jeho tvář musela být tak vybrána, aby se v ní několika tahy pera daly bez rozpaků nakreslit nejmožnější výrazy a celá postava hrdinova musela být v každé pozici tak výrazná, aby k sobě poutala pozornost i na nejpestřejším obrázku. (časopis kritické revue literatury pro mládež Úhor 1940)

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka