Odvaha zkusit dělat něco jiného, o tom je hra Moje tango, říká Šimon Caban

12. listopad 2018

Známe ho jako scénografa, režiséra, spolutvůrce nápaditých scénických akcí, barvitých událostí, předávání cen, pak je ovšem také architektem. Jeho jméno zní Šimon Caban.

Považuje se za kumštýře? „Možná o tom začnu uvažovat, že bych si dal na vizitku kumštýř,“ směje se Šimon Caban, když se tak probírá tím, co ve svém nabitém programu všechno dělá.

Poslední jeho počin je hra Rona Hutchinsona Moje tango, která měla v září premiéru. Leckdo by od ní očekával především spoustu tance a rytmu. Ale to by se trochu zklamal.

 „Ta hra není o tanci, ta hra je o tom, že každý člověk, ať muž nebo žena, má právo na to ve svém životě najednou zapochybovat, jestli to, co dělá, je správně, jestli by neměl zkusit něco úplně jiného. A ta odvaha to zkusit, vykročit a třeba se pak zase vrátit do těch starých kolejí, to je to důležité,“ říká o tom, jak chápe hru Moje tango její režisér Šimon Caban.

Co na svébytné pojetí Mého tanga řekl autor hry Ron Hutchinson? Bylo nějaké období, kdy Šimon Caban sám zkusil něco úplně jiného, než dosud dělal? A jak pojal svou další inscenaci, Malého prince?

autoři: Jitka Novotná , mjp
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.