Od mala jsem si stavěl modely zámků a hradů, tak jsem si na stará kolena jeden koupil, říká Opatrný

16. srpen 2018

Tak dlouho obdivoval hrady a zámky, až si jeden koupil. Vlastně to jinak ani nešlo. Musel někam vměstnat svou sbírku starých houslí, obrazů i nábytku. Ač původním povoláním elektrotechnik a houslista, dnes je zámeckým pánem.

„Nevím, jak se to stalo, kde se ve mně vzedmula panská pýcha. Už od mala jsem ale toužil mít hrad nebo zámek. Navíc jsem si stavěl modely hradů. Celý život jsem tedy veškerou svou činností směřoval k tomu, abych si jednou něco takového pořídil. Na stará kolena jsem si tedy splnil dětský sen. Sice ne hrad, ale zámek je to na druhou stranu renesanční. Je to nádherný pocit,“ říká dnes majitel, správce i mecenáš zámku.

Než si vybral zámek v obci Radim, prohlédl si přes 120 zámků, tvrzí nebo hradů. Zámek na Kolínsku mu ale učaroval ihned. „Pamatoval jsem si, jak v 50. letech byly zámky funkční, ale během dvou let z nich byly ruiny. Radim byl pro mě srdeční záležitostí od prvního momentu před 12 lety. Odpovídalo to mým představám, že nejsem ze šlechtického rodu, ale ze starého panského rodu. Je tedy představitelem takového vesnického šlechtického rodinného sídla.“

Bohuslav Opatrný
autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio