Nový most pro pěší přes hraniční Divokou Orlici spojí v Neratově před Vánocemi Česko s Polskem

3. prosinec 2019 10:26

Most přes Divokou Orlici, která dělí obec Neratov na Rychnovsku od sousedního Polska, už brzy budou využívat turisté a poutníci. Těch přijde do unikátního místního kostela se skleněnou střechou až 45 tisíc ročně. Most ale bude podle ekonomického a obchodního manažera Sdružení Neratov Antonína Nekvindy jen pro pěší. 

Asi jsme si měli vzít na nohy holínky. Blížíme se k novému mostu, který momentálně dokončují dělníci.

Čtěte také

„Dodělávají se pilíře a firma si dřevěnou část mostu dělá u sebe a dovezou ji sem. Tady to budou skládat dohromady. Potom to už bude rychlé, protože to bude dřevěný most," vysvětluje Antonín Nekvinda.

Pracují zde těžké stroje a řeka se zatím ještě nedá překročit suchou nohou. Pilíře se budují. Za řekou je už Polsko. Uprostřed řeky je státní hranice.

Kde se odtud nejblíž dá přejít přes hraniční Divokou Orlici?
„Nejblíže je to v Bartošovicích, což je nějakých sedm či osm kilometrů. A potom v Orlickém Záhoří, ale je to zhruba stejná vzdálenost. Tam je ovšem přechod i pro automobily. Tady v Neratově to bude jen lávka pro pěší, cyklisty a koně."

Proč tady vlastně nový most vzniká?

„On tady kdysi most byl. Ještě v 80. letech minulého století tady stálo takové torzo kamenného mostu. A když teď navracíme do vesnice zpátky život, tak to přímé spojení s Polskem pro turisty a poutníky se přímo nabízelo. Obnovit mostek, protože propojení na polskou stranu je pro nás důležité. A jsme rádi, že jsme toho dosáhli."

Nový most pro pěší přes hraniční Divokou Orlici spojí v Neratově Česko s Polskem

Když se díváme do Polska, tak vidíme jen lesy a stromy. Jaké je nejbližší obydlené místo na polské straně?
„Ona ta cesta vede lesem, je to tak 400 metrů dlouhá pěšina a dostanete se na podobnou silnici jako je z Neratova do Bartošovic. Takže potom dál se dostanete do polských vesnic."

Čtěte také

Chybělo tady ono spojení do polského pohraničí? Pociťovali to obyvatelé Neratova nějakým způsobem?

„Pociťovali jsme to. A začali jsme tím, že ten mostek je opravdu takovým fyzickým spojením, které začalo před čtyřmi lety. Při stavbě jsme zaměstnali i polské pracovníky. A už je znát na návštěvnosti, že je tady polština slyšet čím dál víc a jsme za to rádi," dodává Antonín Nekvinda.

Most spojující Polskou a Českou republiku bude v Neratově dokončený v první třetině prosince. Pro veřejnost bude zpřístupněn v předvánočním čase.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související