Nová pamětní deska ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové připomíná lékaře Leo Steinharta

28. duben 2024 07:40

Fakultní nemocnice v Hradci Králové odhalila pamětní desku lékaři a dlouholetému přednostovi místní Radiologické kliniky Leo Steinhartovi. Jeho zásluhou naistalovala nemocnice v roce 1978 první CT přístroj bývalém Československu. 

Čtěte také

Přístroj lékařům výrazně zlepšil zobrazovací možnosti při vyšetřeních, říká ředitel nemocnice Aleš Herman. „Vedle jeho velké, lidské velikosti, stojí také veliká vědecká činnost. Vždy se snažil vybudovat to nejlepší pracoviště a také se mu to povedlo. Vychoval neuvěřitelné množství talentovaných lidí, kteří jsou dnes docenti, profesoři, přednostové ústavů. Jsem moc rád, že jsme mohli odhalit tuto pamětní desku.“

Během svého působení v hradecké nemocnici profesor Steinhart zavedl několik nových metod, například v roce 1954 provedl první katetrizaci dle Seldingera. Mezi lety 1967 až 1971 působil v Kuvajtu. Po návratu se stal přednostou Radiologické kliniky FN HK a v roce 1978 byl především jeho zásluhou instalován ve FN HK první CT přístroj v bývalém Československu, který výrazně zlepšil zobrazovací možnosti. Profesor Steinhart celou svou kariéru také aktivně publikoval a věnoval se výuce lékařů.

Čtěte také

„Jeho velkou, nespornou zásluhou bylo, že bez ohledu na politické názory vychoval a nechal vyrůst několik generací radiologů a intervenčních radiologů. Řada z nich měla možnost zúčastnit se dlouhodobých stáží v zahraničí, a to i v dobách tzv. železné opony. Byl pravým profesorem ve všech významech tohoto titulu, uvedl bývalý přednosta Radiologické kliniky FN HK, prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.

Leo Steinhart zemřel v roce 2015 a letos by oslavil sté narozeniny. Podle nemocnice je zakladatelem katetrizace a intervenční radiologie v Česku. Pamětní deska je u vchodu do Neurochirurgické kliniky.

Spustit audio

Související