Jan Vladislav: Proměny - legendy o stromech a květinách

25. srpen 2019

Když duje vítr v korunách, byliny, keře a stromy hovoří... Tak praví prastará legenda. A vy jim  můžete naslouchat v pohádkách na dobrou noc. 

Příběhy o stromech a květinách vás provedou celým světem, každá pohádka se odehrává v jiné zemi. Čte je Hana Franková z knížky spisovatele Jana Vladislava Proměny. Autor ji napsal už v roce 1972, v této době ale nemohla vyjít a tak se ke svým čtenářům dostala až po dlouhých čtyřiceti letech.

Čte: Hana Franková
Pořad připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2017.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

O modré kytce z ledového zámku

Stromy a květiny hrají důležitou roli v pohádkách Jana Vladislava. Dnes uslyšíte první z nich. Má název O modré kytce z ledového zámkua přečte vám ji Hana Franková Hniličková.

O Princezničce z bambusu

Pohádka skřítka Hajaji vás zavede až do dalekého Japonska. Právě tamse totiž odehrává příběh Princezničky z bambusu. Pohádku z knížky Jana Vladislava Proměny vám přečte Hana Franková Hniličková.

O dívce a večerní hvězdě

Skřítek Hajaja vám bude vyprávět indiánskou pohádku o lásce Tahinakana a Denake. Příběh vám z knížky Jana Vladislava Proměny přečte Hana Franková Hniličková.

O dceři lilie a pelyňku

Pohádky skřítka Hajaji jsme tento týden vybírali z knížky legend o stromech a květinách Proměny, kterou napsal Jan Vladislav. Dnešní příběh má název O dceři lilie a pelyňku a přečte vám ho Hana Franková Hniličková.

O hvězdách, motýlech a fialkách

Víte, kde se vzali hvězdy, motýli a fialky? Poslechněte si dnešní příběh o krásné panně Ileaně z knížky legend o stromech a květinách Proměny, kterou napsal Jan Vladislav. Tady se všechno dozvíte.

O jižním větru a dívce se žlutými vlasy

Dnes vám skřítek Hajaja bude vyprávět indiánskou pohádku O jižním větru a dívce se žlutými vlasy. Z knížky legend o stromech a květinách Proměny.

O růži a mladém šumařovi

V pohádce skřítka Hajaji se mladý šumař pokusí vysvobodit princeznu zakletou do růžového keře. Jestlipak se mu to podaří? 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.