Nikdy jsem neměla partu kamarádů, spíš hluboká přátelství s jednotlivci, vzpomíná Emma Smetana

7. září 2023

Do svých 10 let žila v zahraničí, konkrétně v Paříži a ve Štrasburku. Smutná ze ztráty dětských kamarádů ale po návratu do Česka nebyla. „Přátelství s jednotlivci se dá pěstovat i na dálku. Takže jsem hodně psala dopisy,“ usmívá se. Kde se vlastně cítí doma? Jak se dostala k natáčení seriálu Eliška a Damián? Jak se jí spolupracovalo s Richardem Müllerem? Proč musí každou zimu trávit v teple? A kolik umí jazyků?

Po návratu do Čech nastoupila na francouzské lyceum. Po složení francouzské maturity se pak logicky nabízelo odjet studovat vysokou školu zpátky do Francie. Druhou vysokou školu vystudovala v Německu. „Žila jsem tedy v Dijonu, v Paříži, v Bruselu, v Berlíně a mezitím někde uprostřed mé vysokoškolské dráhy evropského typu jsem během letních prázdnin potkala v Celetné ulici svého muže. Tehdy jsem začala své kroky směřovat zase zpátky Prahy.“

Paříž mám v sobě zakódovanou

Na Francii ale vzpomíná s láskou, i když se dle svých slov dokáže doma cítit kdekoli, kde je déle než dva dny. „Má na to vliv počasí. Itálie nebo Španělsko jsou tutovka. Tam se vždycky sama sebe ptám, proč žiju ve střední Evropě, kde je většinu roku strašně. Já jsem opravdu psychicky hrozně ovlivnitelná mírou slunečního záření,“ vysvětluje zpěvačka a herečka.

„Paříž ale pro mě představuje instantní příval dojetí. Je to zakódované v mém podvědomí. Už jen ten barevný pařížský vizuál, tmavě červené dveře, dřevo, pískový kámen. Trochu mi to nahrazuje třeba Vinohradská ulice v Praze, Obecní dům. Tam se chodím uklidnit, načerpat vnitřní klid.“

Zimní rozklad

Cestování jí ale v krvi zůstalo. Velkou měrou k tomu přispívá i její manžel Jordan Haj. „Každou zimu se snažíme měsíc a půl až dva nahřívat někde v teple. Na Jordanovi, který je poloviční Izraelec, je už totiž v prosinci fyzicky vidět, jak se začíná rozpadat. On prostě slunce potřebuje ze zdravotních důvodů, já z těch psychických. Takže vždycky obětujeme pár pracovních příležitostí a dva měsíce se válíme v teple, čteme si závistivé zprávy, radujeme se z radujících se dětí a třeba skládáme písničky...,“ uzavírá Emma Smetana.

autoři: Adéla Gondíková , opa

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.