Není lepší preventivní opatření než očkování. Část světa na něj stále hledá finance, připomíná WHO

12. červen 2015

Očkování. Někde na ně nejsou peníze jinde ho považují za zbytečné. Prospívá, nebo ubližuje zdraví dítěte? A jak může pomoct dospělím?

„Není lepší preventivní opatření než imunizace. Část světa, které nedosahuje na možnost pokrýt populaci očkováním, na to hledá finanční zdroje“, říká vedoucí české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová.

Možnosti a dosah očkování

Na světě umírá ročně kolem sedm milionů dětí na infekční nemoci. U nás se zdravotníci snaží o komunikaci s rodiči, kteří nechtějí dát své děti očkovat. „Je to diskuse. Musí se ukazovat výhody.“

Očkování se ovšem týká nejen dětí. Cílem Světové zdravotnické organizace je nastavit pravidla i pro dospělou populaci. „Dnes už není jen možnost ochránit se očkováním proti infekčním chorobám, ale taky proti chronickým neinfekčním a třeba i některým nádorovým.“ Podle Aleny Šteflové jsou možnosti velké.

Čtěte také

Nárůst neinfekčních onemocnění

Infekční onemocnění jsou znakem chudoby. „Vyspělý svět se jich díky všem opatřením zbavil.“ Moderní společnost, která má všeho dostatek, ale mění způsob života a generuje nové nemoci.

„S čím se musíme vyrovnávat v evropském regionu, je nárůst chronických neinfekčních onemocnění, které někdo nazývá civilizačními,“ připomíná Šteflová.

pivo, léto, pitný režim

Zdravotní problémy ČR

Nadváha, pití, kouření... Podle statistik to u nás s obezitou dětí není tak alarmující jako u dospělých. „Z hlediska adolescentů z toho vycházíme špatně. Naše děti jsou na těch nejhlavnějších příčkách a v pití alkoholu jsme na tom nejhůř.“

Na vině je tolerance společnosti k alkoholu a cigaretám. Nejdůležitější je omezení dostupnosti a reklamy. Velkou roli hraje ale i cena piva. V ČR je jedna z nejnižších a dát si nějaké nealko vyjde často konzumenta dráž. Tomu by se měl udělat konec.

Jaká je struktura Světové zdravotnické organizace? Jak žít kvalitně ve stáří? Jak si chránit zdraví? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio