„Nejsem mrtvá, ale jen na špatné straně od čísla 60,“ říká o sobě Eliška Balzerová

5. prosinec 2011

Hostem pondělního (5. prosince) vydání magazínu „Je jaká je“ byla po 11:05 hodině filmová a divadelní herečka Eliška Balzerová.

Fidlovačka nechce jen bavit
V 90. letech spolu s Tomášem Töpferem intenzivně pomáhala při obnově Divadla Na Fidlovačce a stala se i protagonistkou řady inscenací. „Společně jsme vyfoukali ptáka Fénixe z popela. Snažíme se dělat představení pro širokou veřejnost, ale nechceme nabízet jen zábavu. Do repertoáru proto zařazujeme každý rok tzv. vážný titul, jako např. Tři sestry od A. P. Čechova.“ Eliška Balzerová na prknech tohoto divadla již devátý rok exceluje mj. ve hře "Můj báječný rozvod".

„Tři holky jako květ“ je hra žen tří generací
Za postavu Vilmy ze snímku „Ženy v pokušení“ získala filmové ocenění Český Lev. Kvůli roli se musela nechat nafotit nahá. Věděla o tom a neměla strach. „Nabídla jsem režisérovi fotografa Romana Černého, kterého dobře znám. Dala jsem se mu do rukou a udělal moc hezkou fotku.“ Je prý důkazem toho, že i zralé ženy si mohou tento druh fotografií dovolit. „Co se týká věku, ráda říkám, že nejsem mrtvá, ale jen na špatné straně od čísla 60. Je to citát z báječného představení „Tři holky jako květ“, které hrajeme Na Fidlovačce.“ V něm se potkávají tři generace: babička, matka a vnučka. S humorem a velkou sebeironií glosují život, své radosti i starosti a podle Elišky Balzerové je to hra o ženách, kterou by měli vidět také muži. „Dozví se, co všechno s námi mohou provést,“ řekla herečka s tím, hru Elaine Murphyové divadlu doporučila její dcera Adéla, která vystudovala dramaturgii. „Tím více mne toto představení těší a mám radost, že ve svých představách o této inscenaci počítala i se mnou."

Eliška Balzerová

Vstup do filmové historie
Eliška Balzerová se dostala i do knihy „Dějiny českých zemí“. Najdeme v ní její fotografii s Milošem Kopeckým ze seriálu Nemocnice na kraji města. „Na můj udivený dotaz: proč? mi autoři řekli, že seriál byl fenoménem, který vylidňoval ulice.“ Jak herečka přiznala, role doktorky Čeňkové jí změnila život. „Účinkování v seriálu vás neuvěřitelně zviditelní. Tuto tezi razil režisér Jaroslav Dudek s tím, že lidé se pak chodí dívat na tzv. své herce do divadla. A měl pravdu. Vinohradské divadlo pak doslova praskalo ve švech.“

První filmové setkání s Petrem Nárožným
Začátkem příštího roku budeme mít příležitost vidět Elišku Balzerovou v novém filmu Milana Cieslara „Láska je láska“. „Setkala jsem se s dobrým scénářem a při natáčení i s dobrými kolegy. A to je základ. Je to zajímavý příběh o slepé dívce, která se dokáže postavit na vlastní nohy. S Petrem Nárožným hrajeme partnerskou dvojici a já děkuji režisérovi Cieslarovi, že nás k sobě postavil, protože jsme si úžasně sedli.“ Jak podotkla Eliška Balzerová, v létě se ráda „dotkne“ filmu, ve kterém může hrát s kolegy, které nepotkává na jevišti. To je mj. také případ Petra Nárožného. „Nezbývá než doufat, že se z naší filmové spolupráce v budoucnu něco zrodí.“

Více informací najdete v záznamu rozhovoru s Danielou Brůhovou.

autor: eh
Spustit audio