Nejlepší nápady přicházejí ve sprše, říká přední český designér z Třebíče

12. únor 2014

Dětství strávil v Plzni, kdy často jezdil s rodiči na víkendy na chalupu. A právě tam se začaly projevovat jeho sklony k designu, opravil a zrestauroval téměř veškerý selský nábytek ve stavení. K designu jako profesi ho přivedla až náhoda - prošel konkurzem do obchodního oddělení jedné zahraniční firmy, šéf pro něj ale vytvořil pozici designéra. „Asi tušil, že ve mně něco vězí,“ usmívá se Jan Padrnos, který dnes žije a tvoří v Třebíči.

„Dalo by se vlastně říct, že o důležitých věcech rozhodují náhody, u mě to tak je,“ říká třebíčský návrhář. Hned jeho první návrhy slavily úspěch a dostaly se na prestižní světové výstavy.

„Pak mě oslovil majitel budovy, ve které sídlí můj ateliér, jestli bych mu nenavrhnul lavičku, protože tam zaměstnanci chodí kouřit a odpočívat. Tak jsem vymyslel lavičku, pár jsem jich vyrobil, jednu z nich jsem vystavil na výstavě Designblock, kde zaujala architekty, požádali mě, jestli bychom je nemohli dodat do jednoho města, do Poděbrad, a dnes je vlastně celý lázeňský park v Poděbradech plný mých laviček,“ říká Jan Padrnos, pro kterého se tím otevřela cesta k městskému mobiliáři.

Jak třebíčský designér tvoří? „Vlastně ani přesně nevím, ale určitě to není tak, že si sednu k papíru a začnu kreslit. Většinou mimochodem, když myslím na něco jiného, nebo před usnutím, nebo velmi často ve sprše. Jak se tou vodou prokrví mozek. Napadají mě tam nejlepší nápady, jak třeba zkombinovat dva materiály a podobně. Vypnu sprchu a nápad si musím zapsat,“ popisuje tvůrčí proces Jan Padrnos.

Není mu také lhostejné, v jakém prostředí žije, rád by se zapojil do přeměny třebíčského Karlova náměstí. „Je důležité myslet na to, že městský mobiliář musí vydržet, aby se za dva roky za velké peníze nemusel měnit,“ uzavírá Padrnos.

Spustit audio