„Nedokážu zatím domyslet, jestli vůbec vydržím nezpívat,“ přiznává Irena Budweiserová

27. duben 2017

„Když se člověk octne v nějaké nové životní etapě, musí někdy přehodnotit svůj přístup k lidem a začít se chovat jinak,“ svěřuje se v rozhovoru bývalá zpěvačka Spirituál Kvintetu. Její život výstižně popisuje název jedné z jejích desek. Hlavně ne klid.

„Moje dcera se má v září vdávat. A zakázala mi na svatbě zpívat! Řekla mi: ‚Já chci, abys přišla jako moje maminka, ale uvědom si, že je to můj den. Ne abys přebírala pozornost.‘ Já jsem chvíli byla úplně v šoku. Nedošlo mi, že tak působím,“ směje se Irena Budweiserová.

„Nedokážu zatím domyslet, jestli tam vůbec vydržím nezpívat. Ale když se člověk octne v nějaké nové životní etapě, musí někdy přehodnotit svůj přístup k lidem a začít se chovat jinak. Člověk s věkem zraje. Teda doufám, že je to zrání.“

Opět (téměř) na začátku

Irena Budweiserová nakonec po 30 letech strávených se Spirituál Kvintetem dozrála k sólové dráze: „Začátek byl těžký. Ale to má dnes i každý mladý člověk. Doba se změnila. Konkurence je velká. Ale na druhou stranu já už měla něco odpracováno. Šlo o to chytit se nových možností.“

„Ujistila jsem se, že dokážu utáhnout koncert sama a v jakémkoli prostředí. Dřív jsem třeba nedělala venkovní scény nebo společenské akce. Dnes zjišťuju, že důležitá je ta energie, jak je člověk naladěn,“ vysvětluje.


Irena Budweiserová
Už téměř 40 let se věnuje hudebním žánrům, jako je soul, blues, gospel nebo spirituál. A s legendárním Spirituál Kvintetem taky 30 let vystupovala. Mezi tím vyzkoušela muzikály, natočila řadu sólových CD, vystupuje se svou skupinou Blue Soul a stala se z ní i výtvarnice – vyrábí mozaiky.

Překonaný strach

„Naučila jsem se více komunikovat. Takže teď nejenom zpívám, ale někdy lidem v žertu říkám, že se možná ani nedočkají hudby. Protože toho mám spoustu na srdci.“ Kdysi taky měla fobii hrát na klavír před lidmi. I tu už teď překonala. Po troškách.

„Dám třeba jednu písničku nebo přídavek na konec. Stále mám trému a nervy, naštěstí pak ale přicházejí lidé, že bych mohla hrát víc. Furt ale čekám, až z toho budu mít opravdu radost.“ To byl ostatně i důvod, proč se začala věnovat mozaikám.

Kvůli mozaikám ničí šperky

„Proč ne rovnou obrazy? Protože neumím kreslit! Kachličky si vyrábím sama, musela jsem si kvůli tomu doma vydobýt prostory – takže jsem manžela vystěhovala z pracovny, začala jsem sbírat nejrůznější materiál, sháněla literaturu, nářadí,“ popisuje.

„Určitě budu ráda, pokud by mi lidé začali posílat krabice plné střepů – i skleněné, jakékoli. Moje dcera už přede mnou schovává náušnice, abych je nedala do mozaiky, doma mi říkají straka. Rozebrala jsem i svoje šperky, protože jsem najednou viděla krásný střep. Tak jsem vzala kleště a prostě jsem je rozštípala,“ přiznává se smíchem.

Spustit audio