Nebojte se vrásek!

5. březen 2014

„Trpím určitou profesionální deformací,“ říká lékařka Karolína Kykalová, odbornice na estetickou medicínu. Někdy se jí stane, že vidí člověka s podezřelým znaménkem či defektem na kůži a přemýšlí, jestli by ho neměla oslovit.

Na pláži v Chorvatsku skutečně oslovila maminku s dítětem. A protože náhody existují, za dva roky potkala v Chorvatsku její příbuznou a dozvěděla se, že to byl skutečně zhoubný malanom a už je vše v pořádku.

Čtěte také

Vystavovat obličej sluníčku je třeba. Stejně důležité je se chránit. Hlavně malé děti do jednoho roku by neměly být na přímém sluníčku vůbec a do tří let jen s ochranou. Jejich obrana proti ultrafialovému záření je totiž nulová. Pokud se spálí, zvyšuje to riziko vzniku melanomu v dospělosti.


Do ordinace začali chodit i muži

Logo

Karolína Kykalová pracuje v oboru 15 let, a jak říká, časy se mění. Dříve tvořily ženy 96 procent pacientek. Občas některá přivedla svého manžela. Dnes už muži přicházejí sami bez pohrůžek násilí ze strany partnerek a zajímají se o to, jak vypadat lépe nebo zda nemají na kůži nějaký problém.

Často se lidé chtějí zbavovat vrásek. Těch je pět typů a na každý zabírá něco jiného. Na mimické vrásky je účinný botulotoxin, na statické se injekčně aplikuje například kyselina hyaluronová. Ta působí osm až čtrnáct měsíců. Na vznik vrásek má vliv i genetika, životní prostředí a kouření.


Pleť se omlazuje i krevní plazmou

V oboru estetické medicíny se čas od času objeví nová metoda. Každá má své specifikum a je určená na různý typ kůže. Metod je celá řada a nemusí být nutně finančně náročné.

Omladit může i krevní plazma. Oddělením červených krvinek získáme čistou plazmu, která se neupravená vpravuje do kůže vpichy. Mohou se přidat i aktivátory, například výluhy z krevních destiček. Upravená plazma pak aktivuje procesy hojení, vytváří se nový kolagen a kůže se vypíná.

Lidé však nechodí do ordinací jen s požadavkem na vylepšení pleti. Chtějí například odstranit tetování. To se provádí laserem, který má velmi krátkou dobu pulzu. Není to bezbolestné.

Čtěte také

Dalším častým problémem jsou opary, převislá oční víčka, stařecké skvrny, ekzémy. „Je důležité se o pleť dobře starat a nechodit spát například s make-upem. Estetická medicína je tu od toho, aby se lidé mohli zbavit svých problémů a cítili se dobře,“ myslí si Karolína Kykalová.

Záznam pořadu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.